Yongde Lao Cha Tou 2022
dojrzały pu-erh w formie zbitych „herbacianych główek”
Yongde Lao Cha Tou 2022 – dojrzała herbata pu-erh* typu lao cha tou – „herbacianych główek”. Pu-erh oleisty, o łagodnym i słodkim smaku.
Słodki i oleisty i gładki dojrzały pu-erh, perfekcyjnie przetworzony, więc bardzo smaczny mimo młodego wieku. Nie ma żadnych niepożądanych zapachów powstających w procesie produkcji. Dominują aromaty słodkich suszonych owoców (śliwka i daktyl) w otoczce zapachy leśnej ściółki. Pu-erh lao cha tou parzony w stylu gongfu cha daje ponad 10 parzeń z jednej porcji, a jego smak jest łagodny i słodkawy. Parzony dłużej, w większym czajniczku, jest pełny i gęsty. Należy pamiętać, że ze względu na mocno zbite liście, potrzebuje dłuższego czasu „budzenia”, czyli płukania przed pierwszym właściwym parzeniem. Zalecamy budzenie niezależnie od stylu parzenia.
Lao cha tou to naturalnie i samoistnie powstające grudki, które tworzą się na dnie stosu, w którym herbata dojrzewa – tam, gdzie liście herbaty nie mogą być łatwo mieszane, a gdzie aktywność drobnoustrojów jest największa. W procesie dojrzewania herbaty pu-erh drobnoustroje produkują cukry – to właśnie te cukry odpowiadają za sklejanie się liści herbaty i powstawanie lao cha tou. W przeszłości lao cha tou były wykorzystywane jako rodzaj „zaczynu” do kolejnej partii dojrzewającej herbaty.
Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście dużych, swobodnie rosnących drzew herbacianych, wśród których wiele zalicza się do drzew starych (laoshu), a nawet prastarych (gushu), w wieku ponad 100 lat. Do wykonania dojrzałej herbaty Pu-erh potrzebna jest jednorazowo duża ilość herbaty, w związku z czym zmieszano herbatę ze zbiorów z całego roku, od wiosny do jesieni, dzięki czemu udało się zachować przystępną cenę. Wszystkie drzewa herbaciane użyte do produkcji znajdują się w Mingfeng Shan i okolicznych górach na południu powiatu Yongde. Po zakończeniu produkcji przeprowadzono gradację: gongting (pąki i młode listki), lao cha tou, oraz duże, starsze liście. Prezentowana tu herbata to właśnie drugi typ – naszym zdaniem najlepszy z trzech. Możecie także spróbować maocha, czyli surowego pu-erha, z którego wykonana została ta herbata! To unikalna okazja.
Zbiory: 2022
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Yongde, Mingfeng Shan/ Wujiazhai
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Słodki i oleisty i gładki dojrzały pu-erh, perfekcyjnie przetworzony, więc bardzo smaczny mimo młodego wieku. Nie ma żadnych niepożądanych zapachów powstających w procesie produkcji. Dominują aromaty słodkich suszonych owoców (śliwka i daktyl) w otoczce zapachy leśnej ściółki. Pu-erh lao cha tou parzony w stylu gongfu cha daje ponad 10 parzeń z jednej porcji, a jego smak jest łagodny i słodkawy. Parzony dłużej, w większym czajniczku, jest pełny i gęsty. Należy pamiętać, że ze względu na mocno zbite liście, potrzebuje dłuższego czasu „budzenia”, czyli płukania przed pierwszym właściwym parzeniem. Zalecamy budzenie niezależnie od stylu parzenia.
Lao cha tou to naturalnie i samoistnie powstające grudki, które tworzą się na dnie stosu, w którym herbata dojrzewa – tam, gdzie liście herbaty nie mogą być łatwo mieszane, a gdzie aktywność drobnoustrojów jest największa. W procesie dojrzewania herbaty pu-erh drobnoustroje produkują cukry – to właśnie te cukry odpowiadają za sklejanie się liści herbaty i powstawanie lao cha tou. W przeszłości lao cha tou były wykorzystywane jako rodzaj „zaczynu” do kolejnej partii dojrzewającej herbaty.
Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście dużych, swobodnie rosnących drzew herbacianych, wśród których wiele zalicza się do drzew starych (laoshu), a nawet prastarych (gushu), w wieku ponad 100 lat. Do wykonania dojrzałej herbaty Pu-erh potrzebna jest jednorazowo duża ilość herbaty, w związku z czym zmieszano herbatę ze zbiorów z całego roku, od wiosny do jesieni, dzięki czemu udało się zachować przystępną cenę. Wszystkie drzewa herbaciane użyte do produkcji znajdują się w Mingfeng Shan i okolicznych górach na południu powiatu Yongde. Po zakończeniu produkcji przeprowadzono gradację: gongting (pąki i młode listki), lao cha tou, oraz duże, starsze liście. Prezentowana tu herbata to właśnie drugi typ – naszym zdaniem najlepszy z trzech. Możecie także spróbować maocha, czyli surowego pu-erha, z którego wykonana została ta herbata! To unikalna okazja.
Zbiory: 2022
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Yongde, Mingfeng Shan/ Wujiazhai
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
4-5 g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 minuty
II 3-5 min
III 10 min+
II 3-5 min
III 10 min+
3 parzenia
W stylu gongfu cha:
6-7g / 100 ml, wrzątek, płukanie liści*, seria krótkich, stopniowo wydłużanych parzeń
*zalecane wydłużone przepłukanie liści, niezależnie od stylu parzenia
6-7g / 100 ml, wrzątek, płukanie liści*, seria krótkich, stopniowo wydłużanych parzeń
*zalecane wydłużone przepłukanie liści, niezależnie od stylu parzenia
Yongde Lao Cha Tou 2022
dojrzały pu-erh w formie zbitych „herbacianych główek”
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Maciej
17.04.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Szkoda, że tak zaniżona ocena. Daję 5/5 żeby trochę zrównoważyć. Lao cha tou to bardzo często ciekawa i trochę nietypowa herbata. Warto poświęcić jej nieco uwagi i poeksperymentować z parzeniem. Gongfu, w czajniczku 80ml - 5g, płukanie, pierwsze parzenie 1min. Przez charakterystyczne zbite grudki, żeby dobrze nasycić napar, lepiej dać dłuższe parzenia. Po pierwszych dwóch, trzech można też rozbić grudki na drobne, albo nawet pogotować chwilę. Zwłaszcza jeśli herbata wybacza, a tak jest w tym przypadku. Jest i body oleiste i smak jak trzeba. Polecam.
Damian
14.01.2024
smak 3.00
aromat
4.00
Dołączam do opinii Piotra, bardzo dobrze wszystko ujął.
Piotr
11.01.2024
smak 3.00
aromat
4.00
Bardzo "czysty" pu er: żadnych nieprzyjemnych aromatów, a można też "wywąchać" z mokrych liści nuty bardziej typowe dla "zielonych" pu erów. Tyle że dla mnie jest dość nudny, niezbyt gęsty, głównie słodki, czułem, jakbym lizał cukier puder z jakichś ciastek. Walor edukacyjny zaliczony, ale będę szukał innych shu, w tym zabrakło mi nut suszonych owoców, no i gęstszego "body".
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane