TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka $0 ; wysyłka od $2,44, do darmowej wysyłki brakuje $40,72
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od $2,44, do darmowej wysyłki brakuje $40,72
do zapłaty $0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Yongde Gushu Pu-erh 2005

Yongde Gushu Pu-erh 2005
herbata:
region:
zbiory:
aromat:
Yongde Gushu Pu-erh 2005 – „cesarski kołacz” wyprodukowany na zlecenie tajwańskiej firmy Dayou. Wybitna leżakowana herbata pu-erh typu sheng. 

Materiał z wysokich i starych drzew herbacianych (qiaomu gushu 乔木古树) z regionu Yongde w zachodniej części prowincji Yunnan. W opisie producenta czytamy o tej herbacie: „pełna i gładka struktura naparu w ustach, pobudza ślinianki do pracy, wyrazisty posmak – herbata o rzadko spotykanej jakości”. Ze wszystkim się zgadzamy. Herbata ma już bardzo dojrzały aromat, w którym przebija się miód, suszone owoce i drzewo sandałowe. Bardzo gładka i łagodna, ale przy dłuższym parzeniu potrafi jeszcze pokazać moc. Nominalnie ciastka mają masę 375 gramów, ale po latach leżakowania spadła ona do około 360-365 gramów.

Firma Dayou wydała tę herbatę w 10 różnych opakowaniach, które różnią się napisem na środku ciastka – to imiona 10 wielkich cesarzy z dynastii Qing. Dlatego ten pu-erh nosi też nazwę „cesarskiego kołacza”. Cena detaliczna tej herbaty na Tajwanie jest znacznie wyższa.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yongde
Zbiory: 2005

Uwaga!
Papierki noszą ślady nadgryzienia przez robaczki – często spotykane na starych herbatach pu-erh. Te robaczki są zainteresowane jedynie bambusem i papierem, w które opakowana jest herbata. Nie mają żadnego wpływu na herbatę. Na ciastku tej herbaty można też zobaczyć nieco żółtej pleśni (金花菌; Eurotium Cristatum), która jest często spotykana na herbatach pu-erh i heicha. Jest ona w pełni bezpieczna. To naturalne, a nawet pożądane cechy starych herbat pu-erh, które nie są podstawą do reklamacji. 
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
Krótkie parzenia, zaczynając od kilku sekund
10+ parzeń
Zalecamy parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku. Przed pierwszym parzeniem polecamy krótko przepłukać liście wrzątkiem.
przeglądane