TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: $0, koszt dostawy od $3,02 - do darmowej dostawy brakuje $37,78
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od $3,02 - do darmowej dostawy brakuje $37,78
do zapłaty $0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Yongde Gushu Pu-erh 2005

sezonowany na Tajwanie pu-erh sheng rzadko spotykanej jakości

Yongde Gushu Pu-erh 2005
Yongde Gushu Pu-erh 2005 – „cesarski kołacz” wyprodukowany na zlecenie tajwańskiej firmy Dayou. Wybitna leżakowana herbata pu-erh typu sheng. 

Materiał z wysokich i starych drzew herbacianych (qiaomu gushu 乔木古树) z regionu Yongde w zachodniej części prowincji Yunnan. W opisie producenta czytamy o tej herbacie: „pełna i gładka struktura naparu w ustach, pobudza ślinianki do pracy, wyrazisty posmak – herbata o rzadko spotykanej jakości”. Ze wszystkim się zgadzamy. Herbata ma już bardzo dojrzały aromat, w którym przebija się miód, suszone owoce i drzewo sandałowe. Bardzo gładka i łagodna, ale przy dłuższym parzeniu potrafi jeszcze pokazać moc. Nominalnie ciastka mają masę 375 gramów, ale po latach leżakowania spadła ona do około 360-365 gramów.

Firma Dayou wydała tę herbatę w 10 różnych opakowaniach, które różnią się napisem na środku ciastka – to imiona 10 wielkich cesarzy z dynastii Qing. Dlatego ten pu-erh nosi też nazwę „cesarskiego kołacza”. Na Tajwanie ta herbata osiąga cenę detaliczną jeszcze wyższą, niż w naszym sklepie. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yongde
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Zbiory: 2005

Uwaga!
Papierki noszą ślady nadgryzienia przez robaczki – często spotykane na starych herbatach pu-erh. Te robaczki są zainteresowane jedynie bambusem i papierem, w które opakowana jest herbata. Nie mają żadnego wpływu na herbatę. Na ciastku tej herbaty można też zobaczyć nieco żółtej pleśni (金花菌; Eurotium Cristatum), która jest często spotykana na herbatach pu-erh i heicha. Jest ona w pełni bezpieczna. To naturalne, a nawet pożądane cechy starych herbat pu-erh, które nie są podstawą do reklamacji. 
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
Krótkie parzenia, zaczynając od kilku sekund
10+ parzeń
Zalecamy parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku. Przed pierwszym parzeniem polecamy krótko przepłukać liście wrzątkiem.

Yongde Gushu Pu-erh 2005

sezonowany na Tajwanie pu-erh sheng rzadko spotykanej jakości

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
10g - $8,06
25g - $18,89
50g - $37,28
360g - $251,89
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 1 5 0
Jakub smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Był to mój pierwszy "stary" sheng, piłem jeszcze świeże, zielone Pu erh - mini tou cha. Zdziwiło mnie, że pomimo ma "bardzo dojrzały aromat", to znacznie bliżej aromatem i smakiem do tego zielonego Pu erha. Oczywiście, ma znacznie bogatszy smak. Przydałoby się tu opisać smak i aromat, ale nie umiem tego oddać właściwie. Warto spróbować! Chętnie do niej wrócę.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane