TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Yiwu Longzhu Hongcha 2020

Yiwu Longzhu Hongcha 2020
NOWOŚĆ
Yiwu Longzhu Hongcha 2020 – czarna herbata yunnańska z dużych i dzikich drzew herbacianych, zwijana w kulki (longzhu) o masie około 7,5g.

Delikatna i elegancka herbata czarna, w której dominują nuty miodowe, kwiatowe, żywiczne i owocowe, a struktura naparu jest gładka i przyjemna, chociaż o lżejszym body niż większość czarnych herbat Dian Hong, czyli czarnych z Yunnanu. To świetny przykład charakteru wysokiej klasy herbat czarnych z regionu Yiwu.  
Liście pochodzą z dziko rosnących, nieprzycinanych drzew herbacianych w wieku 80-100 lat. W obróbce tej herbaty zastosowano technikę zapożyczoną z tradycyjnej surowej herbaty pu-erh, czyli więdnięcie i suszenie liści na słońcu. 

Uwagi dotyczące parzenia longzhu:
Longzhu to bardzo mocno sprasowane kulki herbaty, które wymagają specjalnego traktowania przy parzeniu. Zalecamy parzenie w stylu gongfu w gaiwanie lub czajniczku o pojemności ok. 130-150 ml:
– długie „budzenie” herbaty – przed pierwszym parzeniem warto długo nawilżyć i ogrzać herbatę. Kulka powinna moczyć się przez około minutę. Tę wodę wylewamy i jej nie pijemy. Po wylaniu wody zalecamy energicznie potrząsnąć czajniczkiem / gaiwanem kilka razy, aby rozbić liście. Można zostawić herbatę pod przykryciem na kolejną minutę, aby dać jej czas na rozwinięcie
– pierwsze parzenie może być bardzo długie – minutę lub nawet półtorej minuty. Zalewając najlepiej kierować strumień wody prosto na herbatę, co przyspieszy otwieranie. Po pierwszym parzeniu, tak jak po budzeniu, można potrząsnąć czajniczkiem i zostawić herbatę pod przykryciem
– kolejne parzenia można przeprowadzać jak w typowym parzeniu w stylu gongfu. To wydajna herbata, która wytrzyma ponad 10 parzeń.

– Jeśli parzycie w dużym czajniczku, budzenie też jest wskazane. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yiwu, wieś Yibi
Zbiory: wiosna 2020
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong  (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
Parzenie
1 szt. / 400 ml
96°C
I parzenie 3 minuty
II parzenie 5 minut
2 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. Szczegóły w opisie herbaty.
przeglądane