Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów
Często słyszy się o właściwościach zdrowotnych, pobudzających i odchudzających naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, jednak nie zawsze są one poparte cyframi. W związku z tym postanowiliśmy stworzyć artykuł, w którym zawarta będzie wiedza na temat witamin i minerałów wraz z porównaniem ich zawartości w suszach konkretnych marek yerba mate.
Badania przeprowadzone w Argnetynie wykazały zawartość wielu witamin i minerałów.
Witaminy:
-
Tiamina (witamina B1) – bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów w energię, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
-
Rybofawina (witamina B2) – wzmacnia włosy, bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię.
-
Niacyna (witamina B3) – uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, działa korzystnie na system nerwowy.
-
Kwas pantotenowy (witamina B5) – niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, zapobiega przemęczeniu, przyspiesza gojenie ran, poprawia pigmentację i stan włosów.
-
Pirydoksyna (witamina B6) – bierze udział w przemianie białek i aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
-
Kwas foliowy (witamina B9) – wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami.
-
Cyjanokobalamina (witamina B12) – uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, ma wpływ na budowę układu nerwowego.
-
Kwas askorbinowy (witamina C) – wzmacnia odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędny w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, hamuje rozwój zaćmy.
Makroelementy:
-
Magnez – składnik kości i zębów, tkanek miękkich, ma duży udział w przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięśni (antagonista wapnia), syntezie kwasów nukleinowych i białka, metabolizmie lipidów, termoregulacji, jest aktywatorem enzymów.
-
Potas – główny kation płynu wewnątrzkomórkowego, występuje w sokach trawiennych i kościach, reguluje gospodarkę wodną, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje czynności mięśni i nerwów, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
-
Wapń – podstawowy składnik kości i zębów, kofaktor wielu enzymów, wpływa na kurczliwość mięśni, przewodnictwo bodźców nerwowych, przepuszczalność błon komórkowych, reguluje pobudliwość nerwów, krzepliwość krwi.
-
Fosfor – składnik kości i zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych, koenzymów, główny anion wewnątrzkomórkowy, bierze udział w reakcjach fosforylacji, utrzymaniu pH krwi.
-
Sód – główny kation płynu zewnątrzkomórkowego, występuje w soku trzustkowym i jelitowym, kościach, reguluje gospodarkę wodną, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, bierze udział w kurczliwości mięśni i przewodnictwie nerwowym, transporcie aminokwasów, cukrów itp.
Mikroelementy:
-
Żelazo – składnik hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów, niezbędny do transportu i magazynowania tlenu, transportu elektronów (cytochromy), desaturacji kwasów tłuszczowych, destrukcji nadtlenku wodoru, jodowania tyrozyny (peroksydaza tarczycowa), biosyntezy prostaglandyn, katabolizmu tryptofanu, detoksykacji związków obcych.
-
Cynk – niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in. polimeraz DNA i RNA, dysmutazy ponadtlenkowej, anhydrazy węglanowej, niezbędny do syntezy białka i kwasów nukleinowych, ochrony przed wolnymi rodnikami, stabilności błon komórkowych, odporności humoralnej i komórkowej, syntezy białka wiążącego wit A, produkcji i sekrecji hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), odczuwania smaku i zapachu, metabolizmu alkoholu.
mmmmmmmmmmmmmmmmm | Kalorie | Węglowodany | Cukry | Białka | Błonnik | Sód | Mateina | |||||
Nazwa | kcal | % | g | % | g | g | % | g | % | mg | % | g |
47 | 2 | 9,9 | 3 | 2,4 | 0,89 | 1 | 0,72 | 2 | 8,7 | 0,37 | ||
19 | 1 | 4 | 2 | 0,7 | 1 | |||||||
26 | 2 | 5,8 | 2 | 0,7 | 1 | |||||||
30 | 2 | 6,4 | 2 | 1 | 1 | 0,7 | 3 | |||||
29 | 2 | 6,5 | 2 | 0,8 | 1 | |||||||
48 | 2 | 13,2 | 4 | 1,1 | 1 | 0,3 | 1 | 21 | 1 | 0,41 | ||
71 | 3 | 7 | 2 | 5,4 | 7 | 17 | 68 | |||||
65 | 3 | 6,6 | 2 | 5 | 7 | 22 | 86 | |||||
44 | 2,2 | 10 | 3,3 | 1,9 | 1 | 1,3 | 0,34 | 1,7 | 12 | 0,5 | 0,4 | |
49 | 2 | 0,8 | 2,6 | 3 | 15 | 60 | ||||||
30 | 2 | 6 | 2 | 60 | 3 | |||||||
13 | 1 | 1,8 | 1 | 1,1 | 1 | 5,1 | 0,4 | |||||
26,36 | 2 | 3,67 | 2,32 | 4,6 | 10,26 | 0,79 | ||||||
13 | 2 | 0,5 | 1,2 | 5,2 | 0,5 | |||||||
41 | 2 | 9,4 | 3,1 | 4,1 | 0,8 | 1,1 | 0,5 | 2 | 17 | 0,7 | 0,43 | |
47 | 2,4 | 9,9 | 3,3 | 3,4 | 0,91 | 1,2 | 0,72 | 2,8 | 4,7 | 0,2 | 0,3 | |
38 | 2 | 8,6 | 3 | 3,7 | 0,72 | 1 | 0,73 | 2,8 | 9,5 | 0,59 | 0,48 | |
30 | 1 | 4,5 | 1 | 1,1 | 1 | |||||||
27 | 1 | 4 | 1 | 0,9 | 1 | |||||||
30 | 2 | 6 | 2 | 2 | 2 | 61 | 3 | |||||
30 | 2 | 6,2 | 2 | 1,5 | 2 | 61 | 3 |
% - dla dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej
mmmmmmmmmmmmmmmm | B1 | B3 | B6 | C | Magnez | Potas | Wapń | Żelazo | mmmmmmmmmmmmmm | |||||||
Nazwa | mg | % | mg | % | mg | % | mg | % | mg | % | mg | mg | % | mg | % | Inne |
0,78 | 65 | 0,44 | 34 | 28 | 10 | 1,5 | 10 | |||||||||
1,1 | 92 | 126 | ||||||||||||||
0,6 | 50 | 251 | ||||||||||||||
0,91 | 74 | 0,4 | 20 | 125 |
B2 - 0,38mg = 20%, B5 - 2mg = 20%, B9 - 40µg = 20%, B12 - 0,4µg = 20%, Cynk - 3mg = 20% |
|||||||||||
0,65 | 54 | 125 | ||||||||||||||
0,65 | 54 | 199 | ||||||||||||||
0,87 | 72 | 1,5 | 9 | 0,38 | 29 | 2,5 | 5 | 93 | 36 | 1,4 | 10 | |||||
1 | 83 | 1,4 | 8,8 | 0,41 | 32 | 64 | 25 | 1 | 7,1 | |||||||
0,6 | 50 | 0,8 | 5 | 0,4 | 31 | 2,4 | 5 | 26 | 10 | 1 | 7 | |||||
1,26 | 90 | 1,72 | 0,83 | 41,5 | 4,96 | 57,12 | 19 | 60,81 | 58,66 | 2 | 15,6 | Fosfor - 52,81mg | ||||
45 | 4,8 | 20 | 4 | 9,5 | 3,7 | 7,8 | ||||||||||
0,59 | 49 | 0,32 | 25 | 3,1 | 6,9 | 68 | 26 | 1,8 | 13 | |||||||
0,5 | 42 | 0,45 | 35 | 3,2 | 7,1 | 36 | 14 | 1,7 | 12 | |||||||
|
0,57 | 48 | 0,28 | 22 | 2,4 | 5,3 | 52 | 20 | 1,8 | 13 | ||||||
2 | 1 | 5 | ||||||||||||||
1 | 1 | 5 | ||||||||||||||
0,21 | 14,6 | 185 | 61,8 | 547 | 1,8 | 13 |
B2 - 0,39mg = 24,4%, B5 - 3,3mg = 54% |
% - dla dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej
M.C.