KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” 2017

Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” 2017

Aromat:
     
(ocena: 5/5)
Smak:
     
(ocena: 5/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” (鴨屎香单枞) – Nazwa jest tylko sprytną zmyłką, bo w rzeczywistości to jedna z najpiękniej pachnących herbat. 
 
Smak to maślane ciasteczka w formie płynnej, ujmując rzecz krótko. Oolong ten jest niezwykle kremowy, ale – jak to Dan Cong – przy dłuższych parzeniach prezentuje wyraźną goryczkę. Dlatego też zaleca się parzyć oolongi Dan Cong w stylu gongfu cha, stosując więcej liści, ale krótkie i wielokrotne parzenia. Aromat „Kaczej Kupy” zdecydowanie nie ma nic wspólnego z odchodami, bo pachnie jak cały bukiet kwiatów i kosz tropikalnych owoców. To Dan Cong w stylu „qingxiang”, czyli lekko utleniany i lekko prażony. W posmaku występuje „powracająca słodycz” (chin. 回甘 huí gān), która jest jednym z wyznaczników dobrej jakości oolongów Dan Cong. 
 
Dlaczego „Kacza Kupa”?
Tak właśnie tłumaczy się oryginalną, chińską nazwę krzewu, z którego tworzy się tę herbatę. Dosłownie „o zapachu kaczych odchodów” (鴨屎香). Według podania, taką nazwę wymyślił rolnik, który pierwszy wyhodował tę odmianę krzewu. Poznawszy się na jej wspaniałej jakości nadał jej odstraszającą nazwę, aby zniechęcić innych rolników od kradzieży sadzonek. 
 
Oolongi Dan Cong są często, przez skrót myślowy, nazywane „Feniksami”, ponieważ wywodzą się z wioski Fenghuang (凤凰), co po chińsku oznacza właśnie feniksa. 
 
Parzenie:
Zalecaną metodą parzenia Dan Congów jest styl gongfu cha - duża ilość liści (ok. 6-7g/100ml) i wielokrotne parzenia, zaczynając od bardzo krótkich (15-30s) i stopniowo wydłużając ich czas z każdym kolejnym parzeniem. Herbata może wytrzymać w ten sposób około 10 zalań! 
Naczyniem sugerowanym do parzenia oolongów Dan Cong jest gaiwan. Jest on zdecydowanie najczęściej stosowany do parzenia Dan Congów w prowincji Guangdong, skąd te herbaty pochodzą.
 
Decydując się na tylko jednokrotne zalanie jednej porcji liści sugerujemy użyć 2g herbaty na 200 ml wody i parzyć przez 4-5 minut. 
 
Zbiory: kwiecień 2017
Kultywar: Ya Shi Xiang (鴨屎香)
Sposoby parzenia
6-7g/100ml
90ºC
15s+
Decydując się na tylko jednokrotne zalanie jednej porcji liści sugerujemy użyć 2g herbaty na 200 ml wody i parzyć przez 4-5 minut.
Oceny i opinie
Cóż za herbata. Nie jestem może wielkim fanem jaśniejszych oolongów, ale nie mogę jej nie docenić. Aromat suszu przyjemny, choć nie powala. Cała zabawa zaczyna się po zaparzeniu:) po zlaniu herbaty z gaiwana mokre liście zaczynają wydzielać intensywny aromat owoców tropikalnych. Zapach samego naparu jest za to mocno kwiatowy. Smak z początku maślano - kremowo - ciasteczkowy, za to po kilku minutach od wypicia w ustach pojawia się mocny posmak owoców, głównie tropikalnych. Zupełnie jakbym 5 min wcześniej objadał się ananasem, mango itp. a nie popijał herbatę:) Taki posmak utrzymuje się w ustach dobre kilkanaście minut. Nie wiem czy dłużej, bo po tym czasie ponownie napełniam czarkę:) 5/5
Maciej Tomczyk | 12:37 | 30.09
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Zrobiłem prawie jak w przepisie ;) 2g/250ml 90C i wyszło bardzo pysznie ;) delikatna, kwiatowa... bardzo smaczna... same liście takie "inne"... długaśne, podoba mnie się! ;) polecam
Tomasz Kuciński | 17:40 | 09.09
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
"Herbata pachnie jak cały bukiet kwiatów i tropikalnych owoców". Można jeszcze dodać aromat maślanych bułeczek. Rewelacja!
Ryszard Szamburski | 05.09.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test