Xinyang Maojian 2022

Xinyang Maojian 2022 – zaliczana do najwykwintniejszych herbat zielonych z Chin. Wytwarzana z młodych pąków i drobnych listków, zwijana w kształt igiełek.
Już suche liście zachwycają pieczołowitością wykonania. Młode pędy w standardzie 1 pąk i 1 liść zwijane są w drobne igiełki pokryte dużą ilością srebrnego meszku. Pąk i listek tworzą charakterystyczny dla tego gatunku wzór „świderków”. Aromat – kwiatowy i warzywny, słodki, średnio intensywny, świeży. Pierwsze parzenie jest stosunkowo lekkie, słodkie i orzeźwiające, napar jest klarowny. W drugim parzeniu od listków odrywa się wspomniany srebrny meszek dając napar mętny, pełny i intensywnie kwiatowy. Trzecie parzenie, które sugerujemy wykonać w wyższej temperaturze, to dobry balans słodyczy i goryczki.
Xinyang Maojian pod wieloma względami przypomina dobre herbaty Bi Luo Chun, ale jest nieco delikatniejszy, co oczywiste biorąc pod uwagę, że Bi Luo Chun jest najbardziej intensywną ze słynnych herbat zielonych. Należy ją też parzyć podobnie jak Bi Luo Chun, wodą o stosunkowo niskiej temperaturze (do 80°C), najlepiej wrzucając listki do wody. Listki Xinyang Maojian szybko opadają na dno i tam się utrzymują.
ochodzenie: Chiny, prowincja Henan, Xinyang
Zbiory: druga połowa marca 2022
Kultywar: zaocha (Xinyang quntizhong)
Już suche liście zachwycają pieczołowitością wykonania. Młode pędy w standardzie 1 pąk i 1 liść zwijane są w drobne igiełki pokryte dużą ilością srebrnego meszku. Pąk i listek tworzą charakterystyczny dla tego gatunku wzór „świderków”. Aromat – kwiatowy i warzywny, słodki, średnio intensywny, świeży. Pierwsze parzenie jest stosunkowo lekkie, słodkie i orzeźwiające, napar jest klarowny. W drugim parzeniu od listków odrywa się wspomniany srebrny meszek dając napar mętny, pełny i intensywnie kwiatowy. Trzecie parzenie, które sugerujemy wykonać w wyższej temperaturze, to dobry balans słodyczy i goryczki.
Xinyang Maojian pod wieloma względami przypomina dobre herbaty Bi Luo Chun, ale jest nieco delikatniejszy, co oczywiste biorąc pod uwagę, że Bi Luo Chun jest najbardziej intensywną ze słynnych herbat zielonych. Należy ją też parzyć podobnie jak Bi Luo Chun, wodą o stosunkowo niskiej temperaturze (do 80°C), najlepiej wrzucając listki do wody. Listki Xinyang Maojian szybko opadają na dno i tam się utrzymują.
ochodzenie: Chiny, prowincja Henan, Xinyang
Zbiory: druga połowa marca 2022
Kultywar: zaocha (Xinyang quntizhong)
herbata:
funkcje:
smak:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml
I i II parzenie 75-80°C
III i IV: 85°C
III i IV: 85°C
I parzenie 2 min
II 2 min
III 4 min
II 2 min
III 4 min
3-4 parzenia
Sugerujemy parzenie w szklanym naczyniu bez przykrywki. Liście wrzucamy do wody.
Xinyang Maojian 2022
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Dorota
smak 5.00
aromat
5.00
Pierwsze parzenie - kolor słomkowy, prawie przeźroczysty, smak delikatny z lekką goryczką, kolejne parzenia to większa goryczka i mętny, ciemniejszy kolor. Mokry susz przepięknie pachnie, herbata godna polecenia i jedna z ciekawszych jakie piłam. Każde kolejne parzenie to odkrywanie czegoś nowego w tej herbacie - nie jest ona przewidywalna
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



