TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: €0, koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Xiao Hu Sai Shu Pu-erh 2012 (2014)

Xiao Hu Sai Shu Pu-erh 2012 (2014)
Xiao Hu Sai Shu Pu-erh 2012 – dla koneserów fermentowanych pu-erhów*. Herbata prasowana w cegiełki o masie 250g. 
 
Liście pochodzą z wiosennych zbiorów 2012, ale cegiełka została sprasowana w roku 2014 i taka data na niej widnieje. Do stworzenia tej herbaty użyto w przeważającej części liści huangpian (黄片) ze starych drzew herbacianych. Huangpian, dosłownie „żółte płatki” to liście starsze, położone niżej na krzewach. Charakteryzują się one mniejszą zawartością kofeiny i słodkawym, mineralnym smakiem. Napar ma niezwykle przyjemną fakturę – to kojąca i relaksująca herbata. W niektórych miejscach na cegiełce widoczny jest porost złotych grzybów Eurotium Cristatum, które cenione są w tradycyjnej medycynie chińskiej.
 
Dzięki odpowiednio długiemu leżakowaniu przed sprasowaniem, herbata ta wytraciła nieprzyjemne zapachy fermentacji, kojarzące się z rybą czy błotem. 
To bez wątpienia jeden z najlepszych pu-erh shu (fermentowanych, produkowanych metodą przyspieszoną) kiedykolwiek oferowanych w naszym sklepie.
Możliwość zamówienia próbki 50g, pakowanej w nasze firmowe torebki.
 
Zbiory: wiosna 2012 (data prasowania: 18.05.2014)
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna (云南大叶种)

*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
 
 
akcesoria:
region:
zbiory:
przeglądane