Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Wakocha Koshun 2017

Wakocha Koshun 2017

Aromat:
     
(ocena: 5/5)
Smak:
     
(ocena: 5/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Wakōcha Kōshun 2017 – japońska („wa” 和) czarna herbata („kōcha” 紅茶 – „czerwona” w dalekowschodniej nomenklaturze) uprawiana i wytwarzana przez rodzinę Katahira w Nunozawa, na górskich zboczach w mieście Shizuoka.
 
Wyjątkowa i warta uwagi już ze względu na fakt, że jako czarna herbata należy do rzadkości w Japonii, gdzie obecnie aż ponad 95% produkcji stanowią znane i cenione na całym świecie herbaty zielone. Powstała ponadto z nietypowego kultywaru (odmiany uprawnej) krzewu Camellia sinensis o nazwie „kōshun” 香駿, charakteryzującego się przede wszystkim wyrazistym, często kwiatowym aromatem. Człon „kō” 香 w kōshun oznacza właśnie „aromat”, z kolei „shun” 駿 odnosi się do dawnej prowincji Suruga, której obszar pokrywał się z częścią dzisiejszej prefektury Shizuoka.
 
Proponowaną przez nas Wakōcha Kōshun tworzą małe, lecz nierozdrobnione, poskręcane listki z tegorocznego drugiego (czerwcowego) zbioru. W zależności od parametrów parzenia możemy uzyskać z nich napar o łagodniejszym, słodko-winnym profilu albo też o mocniejszym charakterze, z zaskakującą, orzeźwiającą cytrusowością i nieco ostrzejszym akcentem. Te same liście polecamy zalewać dwu-, trzykrotnie. Całość może budzić interesujące skojarzenia z herbatami cejlońskimi, wzbogaconymi o wybijający się z początku smak i zapach skórki cytrusów, który później ustępuje miejsca lżejszej, jabłkowej nucie. Przyjemności degustacji dopełnia wspaniały, długo rozwijający się w ustach, słodkawy i pomarańczowy posmak.

Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Nunozawa
Zbiór: czerwiec 2017
Kultywar: Kōshun
Sposoby parzenia
2-3 g/100 ml
ok. 90 st. C
1,5-2 min
2-3 g/100 ml, w temperaturze ok. 90 stopni C, parzyć przez 1,5-2 min (dłużej przy drugim czy trzecim parzeniu).
Oceny i opinie
Zapach suszu jest dosyć mocny i powiedziałbym ciężki. Dominuje zapach mokrej leśnej darni. Parzona przez 2,5 minuty w temperaturze około 90 stopni dała piekny, brązowy napar o zadziwiająco lekkim, kwiatowym aromacie i posmaku wody z ostrym (gryczanym np.) miodem i limonką. Bardzo orzeźwiający smak i aromat, napar dzięki niejakiej "lepkości" dłużej niż przy większości herbat pozostaje na języku. Najprawdopodobniej w na parze pozostają jakieś aktywne związki chemiczne bo herbata gorzknieje nawet po oddzielenie naparu od liści. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Także najlepiej parzyć w gaiwanach "na jeden łyk" i lepiej doradzać przez 2 i 3 zaparzeniu niż zaparzyć więcej na raz. Niestety nie nadaje się do dłuższego parzenia, wystarczą 3 minuty przy temp. 90 stopni i napar ma już mocno odczuwalną i nieprzyjemna goryczkę. Nie jest to idealna herbata, ale może być świetnym orzeźwieniem na gorętsze dni.
Jerzy Jabłoński | 20:45 | 08.05
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
wysmienita
Jacek J | 17:50 | 20.03
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Od dawna zastanawiałem się, czy jest sens inwestować w tak drogą czarną herbatę. Teraz zadaje sobie pytanie dlaczego u nich taka herbata stanowi tylko skromny procent produkcji! Słodycz i owoce w czystej herbacie dają niesamowity efekt. Dziękuję za polecenie tego wyboru. Na pewno po to wrócę!
Rafał Świerczyński | 10:28 | 06.01
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test