TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: €0, koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Vintage Liu Bao (lata 90.)

sezonowana herbata ciemna (heicha) z Guangxi

Vintage Liu Bao (lata 90.)
Vintage Liu Bao (lata 90.) – stara, tradycyjna herbata Liu Bao o dużych liściach. Leżakowana przez ponad 20 lat.

Liu Bao z prowincji Guangxi zalicza się do herbat typu heicha (黑茶), czyli herbat ciemnych. Wszystkie herbaty tego typu przeznaczone są do długiego leżakowania. Ta herbata swoje już odleżała i pięknie dojrzała.

Aromat suchych liści kojarzy się z warzywami dopiero co wyciągniętymi z ziemi (buraki, ziemniaki) i z suchą ściółką leśną. Napar bardzo przyjemny, ziemisty, ale mniej słodki, bardziej wytrawny niż w przypadku herbat pu-erh, z nutami drzewnymi i orzechowymi. Barwa czerwona, charakterystyczna dla Liu Bao. Dopiero po krótkiej chwili w ustach pojawia się słodycz – co ciekawe, głównie po bokach jamy ustnej, a nie na podniebieniu i w przełyku, jak zazwyczaj w przypadku „powracającej słodyczy” występującej w niektórych herbatach. Bardzo relaksująca, kojąca i rozgrzewająca herbata. 

Liu Bao czasem mylone jest z herbatą pu-erh. Nie można się temu zupełnie dziwić, bo w ciągu ostatnich 50 lat te dwie herbaty wywarły na siebie bardzo duży wzajemny wpływ. Kiedy na przełomie lat 60. i 70. opracowywano w Yunnanie technologię produkcji dojrzałej herbaty pu-erh, wzorowano się w dużej mierze na Liu Bao. Technologia ta została przez producentów pu-erha zmodyfikowana i rozwinięta. Wielki sukces dojrzałej herbaty pu-erh sprawił natomiast, że od lat 90. Liu Bao często produkowane jest w ten sam sposób, co dojrzały pu-erh. Tutaj mamy jednak do czynienia z bardziej tradycyjnym Liu Bao, pakowanym do bambusowych koszyków, w których jest leżakowane. Gdzieniegdzie w oferowanej herbacie można znaleźć jeszcze grudki zbitych liści, które tworzą się podczas ubijania liści w koszykach. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangxi, Cangwu
Zbiory: lata 90. (dokładny rocznik nieznany)


 
Parzenie
5g / 100ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 15s; II 15s; III 30s; IV 1 min; V 2 min; VI 5 min+
5-6 parzeń w stylu gongfu
W przypadku parzenia w dużym czajniku zalecamy jedno długie parzenie przez około 10 minut. Proporcje 1g na każde 100 ml wody. Herbatę Liu Bao można też gotować.

Vintage Liu Bao (lata 90.)

sezonowana herbata ciemna (heicha) z Guangxi

smak
     
4.57
aromat
     
4.43
10g - €3,56
25g - €7,56
50g - €14,67
100g - €29,33
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.50 7 5 0
Mateusz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Przypadła mi do gustu. Aromat faktycznie nie jest jej mocną stroną. Smak jest dla mnie przyjemnie lżejszym od dojrzałego pu-erha, chociaż bardzo do niego podobnym, o wyraźnie ziemistym profilu z nutą orzechową. Dopiero odkrywam różne herbaty typu heicha, ale już wiem, że na Liu Bao warto polować! Największym atutem jest natomiast zbawienny wpływ tej herbaty na samopoczucie i trawienie. Jest genialna po obfitym posiłku lub w trakcie problemów z trawieniem.
Jakub smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niesamowita, faktycznie smak i aromat to świeżo wyciągnięty z ziemi burak. Ziemniaka ja nie czuję, bo napar nie jest słodki. Podkreślam słowo "świeży", bo paradoksalnie napar smakuje świeżo. Same liście przed zaparzeniem to stara chata albo skansen, czuć ziemisty zapach, buraka jeszcze nie ma, (może tu jest miejsce na ziemniaka). Nic mi nie brakuje w tej herbacie, nie jest też ciężka w żaden sposób, bo "ciężar" lat mógłby to sugerować.
Patryk smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wyśmienita herbata, z wszystkim mogę sie zgodzić. Aromat ziemniaków prosto z ziemi , osobiście mi nie przeszkadza. Smak ziemisto-drzewny. Bardzo wydajna.
Mariusz smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Zaskoczyła mnie. W pierwszym parzeniu jak Jak na czerwoną herbatę to była delikatnie ziemista. W drugim parzeniu,goryczka słabsza. W sumie parzylem 8 razy. Ostatni raz 15 minut. Wydaje sie w smaku z balansowana ziemisto-slodka. Orzechów nie wyczułem.
Marcin Wiśniarski smak  
     
3.00     aromat  
     
5.00
W przeciwieństwie do niektórych wpisów za aromat daję najwyższą ocenę. Przede wszystkim dlatego, że jest niespotykany i nietypowy jak na herbatę. Przypomina i to zdecydowanie świeże buraki wykopane z ogródka. Smak natomiast jak na mój gust jest z kolei zbyt delikatny. Przypomina mi herbatę typu shu puerh z buraczanym akcentem. Generalnie całkiem dobrej klasy herbata.
Wiesław smak  
     
5.00     aromat  
     
3.00
Herbata warta swojej ceny! Osobiście lubię wytrawne smaki więc mi bardzo odpowiada. Jest dokładnie tak jak piszecie słodycz wraca bokami jamy ustnej. Za aromat daję trzy gwiazdki ale ciemne herbaty nie pije się ze względu na aromat, który nigdy nie był ich mocną stroną. Kto chce aromaty musi sięgnąć po wulongi.
Piotrek smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Na pewno warto przetestować. Bardzo przyjemna w smaku i ma coś w sobie. Mnie tego typu herbatki najbardziej smakują z odrobiną miodu. Z miodem, to bym chyba nawet 5 gwiazdek dał. Tak czy inaczej polecam.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane