TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Taiwan Wuyi Hongcha 2023

unikalny smak starego szczepu krzewu herbacianego

Taiwan Wuyi Hongcha 2023
Taiwan Wuyi Hongcha 2023 – tajwańska herbata czarna o urzekającym aromacie i słodkim smaku. 

Naturalna i lekka słodycz podszyta jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie nadmiernie gorzka.  Aromat jest dosyć nietypowy dla tajwańskich herbat czarnych, lekko ziemisty, mogący kojarzyć się z batatami. 

Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych szczepów zaimportowanych na Tajwan z gór Wuyi w chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.

Zbiory: czerwiec 2023 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Mingjian
Kultywar: Wuyizhong (武夷種)
 
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie 2-3 min
II 5-6 min
2-3 parzenia
Dobrze nadaje się do parzenia w stylu gongfu cha, jak i do niedbałego parzenia w dużej czarce i picia bez oddzielania liści.

Taiwan Wuyi Hongcha 2023

unikalny smak starego szczepu krzewu herbacianego

smak
     
4.83
aromat
     
4.67

czekamy na dostawę

10g - 16 zł czekamy na dostawę
25g - 35 zł czekamy na dostawę
50g - 68 zł czekamy na dostawę
100g - 136 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.75 6 5 0
Aleksandra smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niespotykana herbata... Coś zupełnie innego niż Darjeeling, Assam. Nie ma w niej świeżości, aromat i smak jest ciężki, ma się wrażenie, że herbata jest wręcz gęsta, oblepiająca usta. Pierwsze parzenie było bardziej żywiczne, drugie za to miodowe. A może na odwrót ;) Warto spróbować.
Marcin smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niedawno znalazłem w szafce resztkę tej herbaty, akurat były 4 gramy, więc postanowiłem zaparzyć jakby metodą gongfu-cha w gaiwanie, nie spodziewałem się że herbata może tak smakować. Jak dla mnie smak gorzkiej czekolady z dodatkiem sporej ilości miodu, na koniec pojawia się taki ostrzejszy, ziołowy posmak, póki co nie piłem nic lepszego
Nik smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
No to dla mnie aromat, smak kręci się koło czerwonego buraka, faktycznie jest ziemista, pachnie trochę jak czerwony burak świeżo wyciągnięty z ziemi, kolejne zalanie dołączył skarmelizowany sok z buraka, może coś toszkę słodu ciemnego. Drugie skojarzenie to ziemistość aronii, w niej występuje podobna ziemistość,strasznie to lubię w nalewce ;) Teraz znowu sok z palonej papryki (przy produkcji ajvaru ),cuda się dzieją . W paszczy bardzo przyjemnie zostaje coś czego już nie potrafię określić.
Hanna smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
W naparze przepyszna, owocowa, wręcz 'wieloowocowa'. Bardzo czysty smak. Aromat suszu po ogrzaniu po za owocami ma także nuty lekko żywiczne i lekko ziołowe. Wspaniała. :)
Piotr smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Piłem już wiele "czarnych" herbat, ale ta dla mnie ma najwspanialszy aromat i smak: pełny, z lekką dozą "słodyczy". Aromat bardzo wyraźny.
Jerzy smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Aromat suszu jest bardzo ciężki, miodowo-żywiczny, powiedziałbym, że pachnie podobnie do porządnie odstalego miodu połtoraka. Parzyłem rzecz jasna po swojemu czyli dłużej w niższej temperaturze: 5 minut w 90 stopniach. Napar był brązowy, niezbyt ciemny. W smaku lekki, niedługo utrzymywał się w ustach. Aromat i smak były dosyć ciężkie, żywiczne (jak ktoś w dzieciństwie jadał sosnową żywicę wie o czym pisze). W tle nutki kakao i gryczanego, ostrego miodu. Herbata naturalnie słodka, podobnie właśnie jak sosnowa żywica. Bardzo dobra, z pewnością zagości częściej w moim dzbanuszku.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane