Taiwan Wuyi Hongcha 2022

Taiwan Wuyi Hongcha 2022 – tajwańska herbata czarna o urzekającym aromacie i słodkim smaku.
Naturalna i lekka słodycz podszyta jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie gorzka. Aromat jest dosyć nietypowy dla tajwańskich herbat czarnych, lekko ziemisty.
Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych kultywarów zaimportowanych na Tajwan z chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.
Zbiory: czerwiec 2022 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Mingjian
Kultywar: Wuyi Zhong (武夷種)
Naturalna i lekka słodycz podszyta jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie gorzka. Aromat jest dosyć nietypowy dla tajwańskich herbat czarnych, lekko ziemisty.
Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych kultywarów zaimportowanych na Tajwan z chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.
Zbiory: czerwiec 2022 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Mingjian
Kultywar: Wuyi Zhong (武夷種)
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie 2-3 min
II 5-6 min
II 5-6 min
2-3 parzenia
Dobrze nadaje się do parzenia w stylu gongfu cha, jak i do niedbałego parzenia w dużej czarce i picia bez oddzielania liści.
Taiwan Wuyi Hongcha 2022
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Aleksandra
smak 5.00
aromat
5.00
Niespotykana herbata... Coś zupełnie innego niż Darjeeling, Assam. Nie ma w niej świeżości, aromat i smak jest ciężki, ma się wrażenie, że herbata jest wręcz gęsta, oblepiająca usta. Pierwsze parzenie było bardziej żywiczne, drugie za to miodowe. A może na odwrót ;) Warto spróbować.
Marcin
smak 5.00
aromat
5.00
Niedawno znalazłem w szafce resztkę tej herbaty, akurat były 4 gramy, więc postanowiłem zaparzyć jakby metodą gongfu-cha w gaiwanie, nie spodziewałem się że herbata może tak smakować. Jak dla mnie smak gorzkiej czekolady z dodatkiem sporej ilości miodu, na koniec pojawia się taki ostrzejszy, ziołowy posmak, póki co nie piłem nic lepszego
Nik
smak 5.00
aromat
5.00
No to dla mnie aromat, smak kręci się koło czerwonego buraka, faktycznie jest ziemista, pachnie trochę jak czerwony burak świeżo wyciągnięty z ziemi, kolejne zalanie dołączył skarmelizowany sok z buraka, może coś toszkę słodu ciemnego.
Drugie skojarzenie to ziemistość aronii, w niej występuje podobna ziemistość,strasznie to lubię w nalewce ;)
Teraz znowu sok z palonej papryki (przy produkcji ajvaru ),cuda się dzieją .
W paszczy bardzo przyjemnie zostaje coś czego już nie potrafię określić.
Piotr
smak 5.00
aromat
4.00
Piłem już wiele "czarnych" herbat, ale ta dla mnie ma najwspanialszy aromat i smak: pełny, z lekką dozą "słodyczy". Aromat bardzo wyraźny.
Jerzy
smak 4.00
aromat
4.00
Aromat suszu jest bardzo ciężki, miodowo-żywiczny, powiedziałbym, że pachnie podobnie do porządnie odstalego miodu połtoraka. Parzyłem rzecz jasna po swojemu czyli dłużej w niższej temperaturze: 5 minut w 90 stopniach. Napar był brązowy, niezbyt ciemny. W smaku lekki, niedługo utrzymywał się w ustach. Aromat i smak były dosyć ciężkie, żywiczne (jak ktoś w dzieciństwie jadał sosnową żywicę wie o czym pisze). W tle nutki kakao i gryczanego, ostrego miodu. Herbata naturalnie słodka, podobnie właśnie jak sosnowa żywica. Bardzo dobra, z pewnością zagości częściej w moim dzbanuszku.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



