Taiwan Wuyi Hongcha 2023
unikalny smak starego szczepu krzewu herbacianego
Taiwan Wuyi Hongcha 2023 – tajwańska herbata czarna o urzekającym aromacie i słodkim smaku.
Naturalna i lekka słodycz podszyta jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie nadmiernie gorzka. Aromat jest dosyć nietypowy dla tajwańskich herbat czarnych, lekko ziemisty, mogący kojarzyć się z batatami.
Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych szczepów zaimportowanych na Tajwan z gór Wuyi w chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.
Zbiory: czerwiec 2023 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Mingjian
Kultywar: Wuyizhong (武夷種)
Naturalna i lekka słodycz podszyta jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie nadmiernie gorzka. Aromat jest dosyć nietypowy dla tajwańskich herbat czarnych, lekko ziemisty, mogący kojarzyć się z batatami.
Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych szczepów zaimportowanych na Tajwan z gór Wuyi w chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.
Zbiory: czerwiec 2023 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Mingjian
Kultywar: Wuyizhong (武夷種)
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I parzenie 2-3 min
II 5-6 min
II 5-6 min
2-3 parzenia
Dobrze nadaje się do parzenia w stylu gongfu cha, jak i do niedbałego parzenia w dużej czarce i picia bez oddzielania liści.
Taiwan Wuyi Hongcha 2023
unikalny smak starego szczepu krzewu herbacianego
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Hanna
13.01.2024
smak 5.00
aromat
5.00
W naparze przepyszna, owocowa, wręcz 'wieloowocowa'. Bardzo czysty smak. Aromat suszu po ogrzaniu po za owocami ma także nuty lekko żywiczne i lekko ziołowe. Wspaniała. :)
Nik
13.05.2022
smak 5.00
aromat
5.00
No to dla mnie aromat, smak kręci się koło czerwonego buraka, faktycznie jest ziemista, pachnie trochę jak czerwony burak świeżo wyciągnięty z ziemi, kolejne zalanie dołączył skarmelizowany sok z buraka, może coś toszkę słodu ciemnego.
Drugie skojarzenie to ziemistość aronii, w niej występuje podobna ziemistość,strasznie to lubię w nalewce ;)
Teraz znowu sok z palonej papryki (przy produkcji ajvaru ),cuda się dzieją .
W paszczy bardzo przyjemnie zostaje coś czego już nie potrafię określić.
Marcin
16.07.2018
smak 5.00
aromat
5.00
Niedawno znalazłem w szafce resztkę tej herbaty, akurat były 4 gramy, więc postanowiłem zaparzyć jakby metodą gongfu-cha w gaiwanie, nie spodziewałem się że herbata może tak smakować. Jak dla mnie smak gorzkiej czekolady z dodatkiem sporej ilości miodu, na koniec pojawia się taki ostrzejszy, ziołowy posmak, póki co nie piłem nic lepszego
Aleksandra
15.04.2018
smak 5.00
aromat
5.00
Niespotykana herbata... Coś zupełnie innego niż Darjeeling, Assam. Nie ma w niej świeżości, aromat i smak jest ciężki, ma się wrażenie, że herbata jest wręcz gęsta, oblepiająca usta. Pierwsze parzenie było bardziej żywiczne, drugie za to miodowe. A może na odwrót ;) Warto spróbować.
Piotr
07.09.2017
smak 5.00
aromat
4.00
Piłem już wiele "czarnych" herbat, ale ta dla mnie ma najwspanialszy aromat i smak: pełny, z lekką dozą "słodyczy". Aromat bardzo wyraźny.
Jerzy
23.03.2017
smak 4.00
aromat
4.00
Aromat suszu jest bardzo ciężki, miodowo-żywiczny, powiedziałbym, że pachnie podobnie do porządnie odstalego miodu połtoraka. Parzyłem rzecz jasna po swojemu czyli dłużej w niższej temperaturze: 5 minut w 90 stopniach. Napar był brązowy, niezbyt ciemny. W smaku lekki, niedługo utrzymywał się w ustach. Aromat i smak były dosyć ciężkie, żywiczne (jak ktoś w dzieciństwie jadał sosnową żywicę wie o czym pisze). W tle nutki kakao i gryczanego, ostrego miodu. Herbata naturalnie słodka, podobnie właśnie jak sosnowa żywica. Bardzo dobra, z pewnością zagości częściej w moim dzbanuszku.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane