Taiwan Hong Cha
Taiwan Hong Cha – klasyczny przedstawiciel tajwańskiej szkoły tworzenia herbat czarnych. Słodka, owocowo-kakaowa i zachwycająca dużymi liśćmi.
Zapach liści mocno kojarzy się z czekoladą, natomiast po zaparzeniu dochodzą do tego aromaty drzewne, lekko palone. W smaku słodka, nieco owocowa. Nawet jeśli ktoś jest przyzwyczajony do picia czarnej herbaty z cukrem, tutaj raczej nie poczuje takiej potrzeby.
Czarne herbaty tajwańskie charakteryzują się smakiem lżejszym niż większość chińskich herbat czarnych (hong cha), a stopień utlenienia liści jest niższy.
Chociaż Tajwan jest znany głównie z fantastycznych oolongów, to może również pochwalić się długą historią produkcji herbat czarnych. Została ona rozpoczęta przez Japończyków w początkach XX wieku (Tajwan był okupowany przez Japonię w latach 1895-1945). W wyniku zawirowań politycznych rynek herbat tajwańskich załamał się w latach 70., a po odrodzeniu w latach 80. i 90. tajwańscy plantatorzy skupili się głównie na oolongach produkowanych dla potrzeb lokalnych. Dopiero ostatnie lata, po roku 2000, przyniosły renesans czarnych herbat - pozostają one jednak wyrobami niszowymi, produkowanymi tradycyjnymi metodami (często przy użyciu starych maszyn z czasów japońskiej okupacji). Czarne herbaty tajwańskie są coraz bardziej doceniane i z roku na rok zwiększają swój udział procentowy w tajwańskiej produkcji herbaty.
Przy zamówieniu 150 gramów herbaty wysyłamy ją w oryginalnym opakowaniu - czerwonej puszce z motywem kwiatowym.
Pochodzenie: Tajwan, Lugu
Zapach liści mocno kojarzy się z czekoladą, natomiast po zaparzeniu dochodzą do tego aromaty drzewne, lekko palone. W smaku słodka, nieco owocowa. Nawet jeśli ktoś jest przyzwyczajony do picia czarnej herbaty z cukrem, tutaj raczej nie poczuje takiej potrzeby.
Czarne herbaty tajwańskie charakteryzują się smakiem lżejszym niż większość chińskich herbat czarnych (hong cha), a stopień utlenienia liści jest niższy.
Chociaż Tajwan jest znany głównie z fantastycznych oolongów, to może również pochwalić się długą historią produkcji herbat czarnych. Została ona rozpoczęta przez Japończyków w początkach XX wieku (Tajwan był okupowany przez Japonię w latach 1895-1945). W wyniku zawirowań politycznych rynek herbat tajwańskich załamał się w latach 70., a po odrodzeniu w latach 80. i 90. tajwańscy plantatorzy skupili się głównie na oolongach produkowanych dla potrzeb lokalnych. Dopiero ostatnie lata, po roku 2000, przyniosły renesans czarnych herbat - pozostają one jednak wyrobami niszowymi, produkowanymi tradycyjnymi metodami (często przy użyciu starych maszyn z czasów japońskiej okupacji). Czarne herbaty tajwańskie są coraz bardziej doceniane i z roku na rok zwiększają swój udział procentowy w tajwańskiej produkcji herbaty.
Przy zamówieniu 150 gramów herbaty wysyłamy ją w oryginalnym opakowaniu - czerwonej puszce z motywem kwiatowym.
Pochodzenie: Tajwan, Lugu
Taiwan Hong Cha
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Marcin
09.07.2016
ocena
4.00
bardzo przyjemna w smaku herbata. wyraźnie wyczuwalna słodycz. w zapachu kakao, cynamon.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane