TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka €0 ; wysyłka od €2,09, do darmowej wysyłki brakuje €34,88
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od €2,09, do darmowej wysyłki brakuje €34,88
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

 

Herbata z prażonym ryżem – genmaicha

 

Osobom nowym w świecie herbaty prażony ryż może wydać się dziwnym dodatkiem do herbaty, ale „herbata ryżowa”, czyli genmaicha jest w rzeczywistości jedną z najbardziej tradycyjnych herbat z dodatkami. Genmaicha jest herbatą zieloną, gdzie bazę stanowią najczęściej liście herbaty typu bancha, czyli japońskiej herbaty z późniejszego zbioru, lub wytwarzanej z mniej delikatnych listków niż sencha, która jest sztandarową herbatą japońską. W bardzo rzadkich przypadkach można spotkać herbatę genmaicha, gdzie bazą jest sencha. Jest wiele legend dotyczących powstania herbaty genmaicha, ale w rzeczywistości tego typu herbata powstała w erze Taishō (1912-1926) po prostu z oszczędności i jako herbata dla niższych warstw społecznych. Początkowo sprzedawana była pod nazwami hanayanagi oraz hōraicha. Jej szczególna popularność przypadła na czasy powojennego kryzysu ekonomicznego. Obecnie jest chętnie spożywana przez wszystkich Japończyków, niezależnie od pochodzenia i zasobności portfela. Ma status podobny do herbat hōjicha i bancha – jako herbata codzienna, często spożywana przy posiłku. Jest to też herbata popularna w Korei, gdzie nosi nazwę  hyeonminokcha.


 

 

Genmaicha – właściwości i cechy charakterystyczne

 

Genmaicha ma bardzo niską zawartość kofeiny. Sama bancha, która stanowi w niej bazę, jest herbatą o niższym poziomie kofeiny, a po dodaniu ryżu udział procentowy kofeiny w składzie spada jeszcze bardziej. Bancha, jako herbata z bardziej dojrzałych liści, zawiera bardzo dużo katechin, które są najsilniejszymi przeciwutleniaczami w herbacie zielonej. Najważniejszy w herbacie genmaicha jest jednak smak, które wnosi prażony ryż. Prażenie ryżu wywołuje karmelizację i reakcję Maillarda, dając ciepły pieczony aromat i słodycz, które świetnie balansują gorycz herbaty. 


 

 

Jak parzyć herbatę genmaicha?

 

Parząc herbatę genmaicha warto użyć wody o wyższej temperaturze, niż do większości zielonych herbat japońskich – około 80-85°C. Czas parzenia nie powinien przekraczać dwóch minut. W Japonii polecane jest nawet parzenie wrzątkiem, jednak w takim wypadku czas parzenia musi być krótki. Jedną porcję herbaty genmaicha można parzyć dwukrotnie. 


 

 

Dlaczego genmaicha nazywana jest czasami popcorn tea?

 

Niektóre ziarnka ryżu w czasie prażenia pękają i wyglądają jak popcorn. Nie dajcie się jednak zmylić! W herbacie genmaicha nie ma, a przynajmniej nie powinno być kukurydzy. Naszym zdaniem jest to więc nazwa bardzo nieadekwatna do tej herbaty. 


 

 

Genmaicha z dodatkiem herbaty matcha

 

Dużą popularnością cieszy się mieszanka herbaty bancha, prażonego ryżu, oraz sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Nazywana jest ona matcha iri genmaicha, czyli genmaichą z doddatkiem matcha, lub shichifukucha, co znaczy „herbata siedmiu szczęść”. Matcha nadaje naparowi intensywnie zielonego smaku i pobudza. Jest więc idealna dla tych, którzy lubią smak prażonego ryżu w herbacie genmaicha, ale jednocześnie chcą, aby herbata ich pobudzała. 


 

 

Genmaicha w sklepie eherbata.pl

 

Jeśli trafiliście tu szukając dobrej herbaty genmaicha, to trafiliście idealnie! Mamy w naszej ofercie kilka odmian herbaty genmaicha, w różnych cenach i różnych stopniach jakości. Znajdziecie tu również herbatę genmaicha z dodatkiem sproszkowanej herbaty matcha. Oferujemy zarówno oryginalne japońskie herbaty genmaicha, jak i budżetową wersję, w której bazą jest chińska herbata zielona.