KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Si Ji Chun Oolong 2017

Si Ji Chun Oolong 2017

Aromat:
     
(ocena: 4.60/5)
Smak:
     
(ocena: 4.20/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Si Ji Chun oolong 2017 – popularny i lubiany tajwański oolong o intensywnym kwiatowym aromacie i słodkim smaku.

Si Ji Chun to przede wszystkim kwiaty – konwalie i nieco jaśminu. Bardzo słodka i kremowa! Chociaż Si Ji Chun to krzew, z którego robi się raczej herbaty proste, tegoroczny zbiór może zachwycić. Idealna herbata dla osób zaczynających przygodę z oolongami (ale koneserzy również znajdą w niej dużo przyjemności!) lub dla tych, którzy chcą zerwać ze słodzeniem herbaty – tej słodzić naprawdę nie trzeba.

Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, okolice Mingjian
Zbiory: kwiecień 2017
Kultywar: Si Ji Chun (四季春)
Szczep ten został wyselekcjonowany w Muzha na Tajwanie z pół-dzikiego krzewu, który najprawdopodobniej był samoistną krzyżówką odmiany pochodzącej z Wuyi i tajwańskiego kultywaru Qing Xin Da Mao. Charakteryzuje go bardzo mocny wzrost, więc Si Ji Chun może być zbierany nawet 6 razy w roku. Stąd też pochodzi jego nazwa, która może być tłumaczona na język polski jako „wiosna przez 4 pory roku”.

Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki po 100g.
 

Parzenie: zalecamy tę herbatę parzyć na wiele sposobów, zawsze z podgrzaniem wcześniej czajniczka i potrząsaniem herbaty w tym czajniczku, aby móc delektować się wspaniałym aromatem tej herbaty.

Sposób I (zachodni): na 3 parzenia - 4 gramy herbaty na około 200 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni pozostawiając na 2 minuty. Drugie parzenie zalecamy skrócić do 40 sekund, gdyż liście są już ogrzane, nawilżone i rozwinięte. Trzecie parzenie przedłużamy do około 1,5 minuty.

Sposób II (gongfu): na wiele parzeń - 4-5 gramów herbaty na 100 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni na 30 sekund. Drugie parzenie wykonujemy przez 15 sekund, kolejne wydłużamy stopniowo, z każdym zalaniem dodając coraz więcej czasu. 
 

Sposoby parzenia
4 g /200 ml
90°C
0,5-1,5 min
Zalecamy tę herbatę parzyć na wiele sposobów, zawsze z podgrzaniem wcześniej czajniczka i potrząsaniem herbaty w tym czajniczku, aby móc delektować się następnie wspaniałym aromatem liści herbaty. Sposób I (zachodni): na 3 parzenia - 3 gramy herbaty na około 180 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni pozostawiając na 2 minuty. Drugie parzenie zalecamy skrócić do 30 sekund, gdyż liście są już ogrzane, nawilżone i rozwinięte. Trzecie parzenie przedłużamy do około 1,5 minuty. Sposób II (gongfu): na wiele parzeń - 4-5 gramów herbaty na 100 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni na 30 sekund. Drugie parzenie wykonujemy przez 15 sekund, kolejne wydłużamy stopniowo, z każdym zalaniem dodając coraz więcej czasu.
Oceny i opinie
Nie wiem, skąd konwalie, jak dla mnie czysty biały bez! Słodka, ale w przyjemny sposób, długi posmak w ustach. Metodą gongfu bez problemu wyciągnąłem 10 smacznych naparów, z których każdy cieszył nieco innym smakiem. Polecam obserwować, jak zmienia się zapach mokrych liści wraz z kolejnymi oparzeniami.
Maciej Kozendra Kozendra | 23:44 | 15.10
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Bardzo długo powstrzymywałem się przed komentarzem - wszystko przez żonę - kiedy powiedziała mi że jej ta herbata smakuje jak stara woda spod ciętych kwiatków - to siła autosugestii była tak duża że naprawdę miałem wrażenie że piję zgniłą wodę z kwiatków. ;) ale kiedy zacząłem wsypywać herbaty troszkę mniej (gong-fu 3,7g-4g na 100ml) wtedy jej smak był "do wypicia" - myślę że warto ją trzymać w domu dla poczęstunku dla gości - jako coś innego dla zwykłej herbaty ;)
Tomasz Kuciński | 18.12.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Wspaniała. Bardzo przyjemna, lekko kwiatowa. Zdecydowanie wole takie smaki niż Milk Oolong. Ale to kwestia gustu.
Franciszek Grzegorczyk | 26.02.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Piękny aromat, który kojarzy mi się z lilią wodną i wspaniały, świeży smak przywołujący identyczne skojarzenia
Tomasz Wrześniewski | 15.02.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Przyjemny oolong w bardzo przystępnej cenie. W smaku jednak, przy kolejnych parzeniach, coś mi przeszkadza, trudno mi określić co dokładnie. O wiele bardziej do gustu przypadł mi Tsui Yu.
Aleksander Krzyżanek | 19.08.2014
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test