Shincha Saemidori Organic 2023

NOWOŚĆ
Shincha Saemidori Organic 2023 – topowa sencha z południa Japonii, z ekologicznych upraw rodziny Nishi.
Gładka, dystyngowana, z umiarkowanym umami. Co oczywiste, ma typowe dla herbaty sencha nuty trawiaste. Co mniej oczywiste, w posmaku można wyczuć owoce leśne. Suche liście po wrzuceniu do czajniczka wydzielają wyraźny aromat słodkiej kukurydzy i zielonego groszku. Do stworzenia tej sencha użyto liści jednego z naszych ulubionych japońskich szczepów, czyli Saemidori.
Żeby wydobyć z tej herbaty maksimum umami, zalecamy dłuższe pierwsze parzenie (ok. 1,5-2 min) wodą o niższej temperaturze (65-70°C). Parzenie wyższą temperaturą, ale krótsze, podkreśli charakterystyczne dla kultywaru Saemidori nuty owoców leśnych, ale wydobędzie też więcej goryczy.
Herbata ta pochodzi z pola położonego u podnóża wulkanu Kirishima. Ekologiczne metody upraw, ponad 50 lat doświadczenia rodziny Nishi w uprawie i produkcji herbaty, oraz idealne środowisko naturalne to połączenie, którego wynikiem może być tylko świetna sencha!
Zbiory: kwiecień 2023
Pochodzenie: Makizono, prefektura Kagoshima, Japonia
Kultywar: Saemidori
Kultywar powstały w wyniku skrzyżowania w roku 1969 kultywarów Yabukita i Asatsuyu, zarejestrowany w roku 1990. To kultywar wcześnie wypuszczający pąki, przez co jego zbiory są od 4 do 7 dni wcześniejsze, niż zbiory Yabukity. Bardzo wrażliwy na przymrozki, w związku z czym uprawiany głównie na południu Japonii. Uważa się, że otrzymana z Saemidori herbata jest wyższej jakości, niż ta otrzymana z jej „krzewów-rodziców”, czyli Asatsuyu i Yabukity.
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą – dowiedz się, co to oznacza)
Herbata pakowana oryginalnie w Japonii w torebki zawierające 50 gramów liści.
Herbata pakowana oryginalnie w Japonii w torebki zawierające 50 gramów liści.
herbata:
funkcje:
aromat:
zbiory:
Parzenie
7g / 250ml wody
65-80°C
I parzenie 1,5 minuty;
II 20 s;
III 45 s
II 20 s;
III 45 s
3-4 parzenia
Żeby wydobyć z tej herbaty maksimum umami, zalecamy dłuższe pierwsze parzenie (ok. 1,5-2 min) wodą o niższej temperaturze (65-70℃). Parzenie wyższą temperaturą, ale krótsze, podkreśli charakterystyczne dla kultywaru Saemidori nuty owoców leśnych, ale wydobędzie też więcej goryczy.
Shincha Saemidori Organic 2023
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Gładka, trawiasta z subtelnym posmakiem umami. Minimalna, naprawdę minimalna, goryczka, niemalże niezauważalna.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



