Shincha Kabuse 2023
najświeższa kabusecha, zacieniana 2 tygodnie przed zbiorem

NOWOŚĆ
Shincha Kabuse 2023 – wyśmienita herbata zacieniana przed zbiorami. Pierwszy wiosenny zbiór „nowej herbaty”, czyli shincha.
Herbata urzeka już pięknym wyglądem liści, bo została zebrana ręcznie i poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano długie, ciemnozielone igiełki. Liście pachą skoszoną trawą, lasem iglastym i tropikalnymi owocami. Smak to przyjemny balans umami, nut tropikalnych i orzeźwiającej cierpkości, typowej dla herbat o krótkiej obróbce parą wodną. Mocniejsze umami uzyskano dzięki zacienieniu krzewów, na dwa tygodnie przed zbiorem – jest to herbata kabusecha, czyli coś pomiędzy rosnącą w pełnym słońcu sencha, a długo zacienianym gyokuro. Mistrzowska mieszanka różnych szczepów, prawdopodobnie z przewagą najpopularniejszego kulrywaru yabukita.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2023
Kultywary: mieszane, z przewagą yabukita
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata oryginalnie pakowana w estetyczne torebki o masie 50g netto.
Herbata urzeka już pięknym wyglądem liści, bo została zebrana ręcznie i poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano długie, ciemnozielone igiełki. Liście pachą skoszoną trawą, lasem iglastym i tropikalnymi owocami. Smak to przyjemny balans umami, nut tropikalnych i orzeźwiającej cierpkości, typowej dla herbat o krótkiej obróbce parą wodną. Mocniejsze umami uzyskano dzięki zacienieniu krzewów, na dwa tygodnie przed zbiorem – jest to herbata kabusecha, czyli coś pomiędzy rosnącą w pełnym słońcu sencha, a długo zacienianym gyokuro. Mistrzowska mieszanka różnych szczepów, prawdopodobnie z przewagą najpopularniejszego kulrywaru yabukita.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2023
Kultywary: mieszane, z przewagą yabukita
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata oryginalnie pakowana w estetyczne torebki o masie 50g netto.
herbata:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
6-7g / 250 ml
I parzenie 65-70°C
II 75-80°C
III 85-90°C
II 75-80°C
III 85-90°C
I parzenie 1,5 min
II 15-20 sekund
III 50-60 sekund
II 15-20 sekund
III 50-60 sekund
3-4 parzenia
Dobrze nadaje się także do „parzenia” lodem, czyli kōridashi.
Shincha Kabuse 2023
najświeższa kabusecha, zacieniana 2 tygodnie przed zbiorem
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Dorota
smak 5.00
aromat
5.00
smak warty uwagi. W zapachu świeżo skoszone trawy, pierwszy smak lekko słony z umami, za nim idzie lekka goryczka. Może nie jest to moja ulubiona pozycja, bo na pierwszym miejscu stawiam sinche fukamushi, ale ta jest na pewno godna polecenia. Piękne liście, aż chce się robić im zdjęcia przed i po :)
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna Shincha w wersji Kabusecha ! #1(Pamiętam, że była dostępna 2 lata temu, lecz nie miałem okazji na nią się skusić) Listki długie cieniutkie i ciemnozielone w tym nawet błyszczące, a zapach liści skojarzył mi się z skoszoną trawą i lasem iglastym. Zbalansowane umami jak i bardzo orzeźwiająca cierpkość. Jednak muszę przyznać, że ta herbata podbiła moje kubki smakowe i jest od dziś #1 jeśli mówimy o herbatach od pana katahira :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



