Shi Ru Xiang Yancha 2017
Shi Ru Xiang Yancha 2017 – skalna herbata (oolong z gór Wuyi) w bardzo oldschoolowym stylu.
To mocno palona herbata skalna, leżakowana przez kilka lat, aby nuty smakowe pochodzące z intensywnego palenia na węglu drzewnym mogły się ułożyć i wygładzić. Znajdziemy tu nuty karmelowo-czekoladowe i akcenty mineralne. Herbata o dużej mocy. Zostawia na pokrywce gaiwana i w czarce słodki, kadzidlany aromat.
Herbata powstała z krzewów szczepu Shi Ru (石乳 „kamienne mleko”) rosnących na obszarze przylegającym do parku krajobrazowego gór Wuyi (ban yan 半岩).
Mówiąc, że jest to herbata w starym stylu, mamy na myśli kilka rzeczy. Przede wszystkim wspomniany już stopień palenia. Co rzuca się na pierwszy rzut oka – pakowanie. Małe paczuszki z papieru ryżowego, każda zawierająca około 8 gramów herbaty. Każda paczuszka zawiera zarówno pełne liście, jak i trochę bardziej rozdrobnionych, co było preferowane w niektórych wersjach tradycyjnego gongfu cha i pozwalało szybko uzyskać zbalansowany, ale mocny napar. Herbata w tym stylu nadal popularna jest wśród mniejszości Chińskich w Singapurze czy w Malezji.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi
Zbiory: wiosna 2017
Kultywar: Shi Ru
To mocno palona herbata skalna, leżakowana przez kilka lat, aby nuty smakowe pochodzące z intensywnego palenia na węglu drzewnym mogły się ułożyć i wygładzić. Znajdziemy tu nuty karmelowo-czekoladowe i akcenty mineralne. Herbata o dużej mocy. Zostawia na pokrywce gaiwana i w czarce słodki, kadzidlany aromat.
Herbata powstała z krzewów szczepu Shi Ru (石乳 „kamienne mleko”) rosnących na obszarze przylegającym do parku krajobrazowego gór Wuyi (ban yan 半岩).
Mówiąc, że jest to herbata w starym stylu, mamy na myśli kilka rzeczy. Przede wszystkim wspomniany już stopień palenia. Co rzuca się na pierwszy rzut oka – pakowanie. Małe paczuszki z papieru ryżowego, każda zawierająca około 8 gramów herbaty. Każda paczuszka zawiera zarówno pełne liście, jak i trochę bardziej rozdrobnionych, co było preferowane w niektórych wersjach tradycyjnego gongfu cha i pozwalało szybko uzyskać zbalansowany, ale mocny napar. Herbata w tym stylu nadal popularna jest wśród mniejszości Chińskich w Singapurze czy w Malezji.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi
Zbiory: wiosna 2017
Kultywar: Shi Ru
akcesoria:
smak:
aromat:
zbiory:
Shi Ru Xiang Yancha 2017
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane