Shan Lin Xi Oolong 2020

Shan Lin Xi Oolong 2020 (杉林溪烏龍) – tajwański oolong* świetnie prezentujący klasyczne cechy dobrej herbaty wysokogórskiej.
Zapach suchych liści jest subtelny i cały swój bukiet prezentuje dopiero po kontakcie z gorącą wodą. Wyczuwalne wtedy aromaty mogą kojarzyć się z niedojrzałymi owocami, owocami tropikalnymi i łąką. Pojawia się też nieco nut mlecznych.
Smak interesująco rozwija się między parzeniami. Początkowo można zauważyć więcej kremowych i trawiastych nut, potem owoce (białe winogrona, brzoskwinie, melon) i zioła.
Liście pochodzą z uprawy ekologicznej, co w przypadku herbaty wysokogórskiej zasługuje na szczególną uwagę, bo wymaga od rolników znacznie większego nakładu pracy i środków.
Pochodzenie: Tajwan, Shanlinxi (wysokość ok. 1300 m n.p.m.)
Zbiory: kwiecień 2020
Kultywar: Qingxin (青芯)
Parzenie:
A) w stylu gongfu (zalecane)
96°C / 5g /100 ml wody
Przed pierwszym parzeniem zalecamy zrobić krótkie przepłukanie liści, aby je ogrzać i otworzyć.
I parzenie 50 s; II 20 s; III 30 s; IV 45 s; V 1:30 min; VI 2,5 min; VII 6 min
B) w większym czajniczku
96°C / 5g /250 ml wody
I parzenie 1,5 min; II 2,5 min; III 3-4 min; IV 3 min
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
Parzenie
5-6g / 250 ml
96°C
I parzenie 1,5 min;
II 2,5 min;
III 3-4 min
II 2,5 min;
III 3-4 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, stosując ok. 6g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 30 sekund.
Shan Lin Xi Oolong 2020
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Mateusz
smak 5.00
aromat
5.00
Pyszny oolong. Przypomina mi Tie Guan Yina. Gorąco polecam amatorom i smakoszom nisko utlenionych oolongów!
Anna
smak 5.00
aromat
5.00
Wspaniały, lekki, uroczy oolong. Pachnący, gorąco polecam, zamówiłam już kolejną porcję.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



