TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

​Shan Lin Xi Hongcha 2018

​Shan Lin Xi Hongcha 2018
herbata:
region:
tajwan, nantou
zbiory:
letnie/second flush, 2018
Shan Lin Xi Hongcha 2018 (杉林溪紅茶) – wysokogórska, ręcznie zbierana i bardzo pieczołowicie przetwarzana herbata czarna najwyższej klasy.

Modelowy smak tajwańskiej wysokogórskiej herbaty. Cukierkowa słodycz, ale z przyjemną cielistością. Można wyodrębnić nuty miodowe, przypominające napar z kwiatu lipy, jak też kakaowe. Wytrzymała (można z niej zrobić więcej parzeń), szczególnie parzona w stylu gongfu cha. Niemal niemożliwe jest jej przeparzenie, więc równie dobrze można jej liście po prostu wrzucić do kubka czy czarki, bez oddzielania naparu.

To wysokogórska herbata czarna z czerwcowego zbioru, zebrana 1400 m n.p.m. w Sancengping (pasmo Shanlinxi), ale obrabiana przez mistrzów herbat czarnych w Mingjian. Do transportu liści użyto ciężarówki z chłodnią, która kilkukrotnie pokonywała trasę, aby jak najszybciej przewieźć świeżo zebrane (ręcznie!) liście do obróbki. Po zwijaniu liści, powinny one zostać rozrzucone na płaskich matach do utleniania. Nie tym razem – każdy liść położono na matach osobno tak, żeby nie stykał się z innymi. Jeśli celem jest zrobienie perfekcyjnej herbaty, to nie można pozwolić sobie na półśrodki, a nierównomierne rozłożenie liści mogłoby zaburzyć proces utleniania.

Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Sancengping (三層坪)
Zbiory: czerwiec 2018
Kultywar: Qīngxīn (青心 czyt. ćiŋ śin)

Herbata pakowana oryginalnie w torebki zawierające 50g netto liści. 

Okazję do spróbowania tej herbaty „przedpremierowo” mieli już klienci, którzy zakupili nasz Zestaw Herbat Klubowych.
 
Parzenie
4-5 g / 250 ml
90-96°C
I 2,5 -3 minuty; II 5 min
2 parzenia
a) w stylu gongfu cha: 90-95°C; 5 g liści na 100 ml wody
I parzenie 30 sekund; II 30 s; III 40 s; IV 1 min; V 1,5 min; VI 2,5 min; VII 5 min
b) w większym czajniczku: wrzątek; 5 g liści na 250 ml wody
I parzenie 2,5 - 3 minuty; II 5 minut; III 10 minut
c) w dużej czarce lub miseczce: Po prostu wrzućcie małą ilość liści na dno czarki, zalejcie je wrzątkiem i zacznijcie pić, kiedy herbata się wystarczająco ostudzi. Wystarczy użyć 2 gramy liści na 150 mililitrów.

​Shan Lin Xi Hongcha 2018

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
dostawa: od 7 pln, darmowa dostawa od 100 pln, wysyłka ekspresowa do 24h,
za granicę za 36 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00
OPINIE
5.00 1 5 0
Jarek smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Zapach naparu bardzo przyjemny, nie jakiś mocny dymny raczej słodki miodowy. Smak jak dla mnie łagodny (nie cierpki) parzona w stylu gongfu, fajny cielisty napar, ładny kolor. Bardzo wydajna ma coś w sobie polecam spróbować wszystkim którzy nie lubią czarnych herbat bo może pili jakiś niskiej jakości napar, a tutaj czuć jakość. No i jak zawsze polecam pić czystą bez dodatków typu cukier itp.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane