TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Shan Cha 2020

Shan Cha 2020
NOWOŚĆ
Shan Cha 2020 – czarna herbata wytwarzana z tajwańskiego, lokalnego gatunku drzewa herbacianego. Bardzo słodka, lekka i aromatyczna.

Jest to niewątpliwie jedna z najsłodszych herbat czarnych – ma bardzo charakterystyczną cukierkową słodycz. Suche liście mają kuszący słodki aromat. Napar jest lekki, bez jakiejkolwiek cierpkości czy goryczy. Liście pełne, dobrze zachowane. Herbata z dzikiej odmiany herbaty Camellia formosensis

Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Yuchi (魚池)
Zbiory: lato 2020
Odmiana: Camellia formosensis (山茶 Shan Cha)

Pierwsze wzmianki o tej odmianie pochodzą z roku 1717. Przez rdzennych mieszkańców Tajwanu nazywana była „herbatą bogów” lub po prostu „górską herbatą” (山茶 shan cha). 
Pierwsza publikacja naukowa na temat tej rośliny pojawiła się w roku 1937 i już wtedy autorzy sugerowali, że shan cha to zupełnie odrębny, unikalny gatunek krzewu herbacianego. Aż do roku 2009 shan cha była jednak uznawana za wariant standardowego, chińskiego krzewu herbacianego Camellia sinensis. Tajwańskim biologom udało się jednak przeforsować swoje racje i od tego czasu shan cha notowana jest jako Camellia formosensis. O rozróżnieniu tym przesądziły dwie cechy: odmienna budowa zalążni i pąków spoczynkowych. Pąki spoczynkowe C. formosensis, które roślina wypuszcza zimą, nie są pokryte meszkiem, jak ma to miejsce w przypadku wszystkich kultywarów C. sinensis. Zadecydowały szczegóły, ale już na pierwszy rzut oka roślina ta wyróżnia się na tle innych krzewów herbacianych: jej liście są szerokie, kora blada, niemal biała, a rosnąc dziko potrafi osiągać wysokość nawet do 8 metrów (w tym względzie jest więc bardziej podobna do assamskiej odmiany herbaty). Nazywana jest herbatą dziką, ale obecnie nie oznacza to, że zawsze musi rosnąć dziko.
Chociaż w wyniku zmian klimatycznych i działalności człowieka populacja shan cha, zwłaszcza rosnącej dziko, stale się zmniejsza, to jednak odegrała ona bardzo istotną rolę w rozwoju tajwańskiego przemysłu herbacianego. W wyniku skrzyżowania krzewu C. formosensis z birmańską C. assamica powstał tajwański kultywar #18 Hong Yu, zwany też herbatą „rubinową”. Kultywar ten jest łatwy w uprawie, ma niepowtarzalny smak i najlepiej nadaje się do produkcji herbaty czarnej – dzięki niemu tajwańska herbata czarna przeżyła renesans po roku 2000. Jeśli macie możliwość, porównajcie smak Shan Cha i Hong Yu. Powinniście dostrzec cechy wspólne! W roku 2020 tajwański Instytut Badania i Rozwoju Herbaty zarejestrował kultywar #24, Shan Yun, który jest specjalnie wyselekcjonowanym szczepem Shan Cha przeznaczonym do upraw plantacyjnych. 

Shan Cha bywa na Tajwanie leżakowana przez kilka lat (to częsta praktyka, stosowana przy wszystkich tajwańskich herbatach czarnych i mocniej utlenianych oolongach).

 
herbata:
region:
smak:
aromat:
Parzenie
5g /250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 minuty
II 4-5 min
III 10 min
3 parzenia
Dobrze nadaje się do parzenia w stylu gongfu i do parzenia w dużej czarce bez oddzielania liści od naparu
przeglądane