TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Sencha Saemidori Organic 2020

Sencha Saemidori Organic 2020
Sencha Saemidori Organic 2020 – topowa sencha z południa Japonii, z ekologicznych upraw rodziny Nishi. 
 
Gładka, dystyngowana, z umiarkowanym umami. Co oczywiste, ma typowe dla herbaty sencha nuty trawiaste. Co mniej oczywiste, w posmaku można wyczuć owoce leśne. Suche liście po wrzuceniu do czajniczka wydzielają wyraźny aromat słodkiej kukurydzy i zielonego groszku. Do stworzenia tej sencha użyto liści jednego z naszych ulubionych japońskich szczepów, czyli Saemidori.
 
Żeby wydobyć z tej herbaty maksimum umami, zalecamy dłuższe pierwsze parzenie (ok. 1,5-2 min) wodą o niższej temperaturze (65-70°C). Parzenie wyższą temperaturą, ale krótsze, podkreśli charakterystyczne dla kultywaru Saemidori nuty owoców leśnych, ale wydobędzie też więcej goryczy.
 
Herbata ta pochodzi z pola położonego u podnóża wulkanu Kirishima. Ekologiczne metody upraw, ponad 50 lat doświadczenia rodziny Nishi w uprawie i produkcji herbaty, oraz idealne środowisko naturalne to połączenie, którego wynikiem może być tylko świetna sencha! 
 
Zbiory: kwiecień 2020
Kultywar: Saemidori
Kultywar powstały w wyniku skrzyżowania w roku 1969 kultywarów Yabukita i Asatsuyu, zarejestrowany w roku 1990. To kultywar wcześnie wypuszczający pąki, przez co jego zbiory są od 4 do 7 dni wcześniejsze, niż zbiory Yabukity. Bardzo wrażliwy na przymrozki, w związku z czym uprawiany głównie na południu Japonii. Uważa się, że otrzymana z Saemidori herbata jest wyższej jakości, niż ta otrzymana z jej „krzewów-rodziców”, czyli Asatsuyu i Yabukity
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą – dowiedz się, co to oznacza)
 
Parzenie
7g / 250ml wody
65-80°C
I parzenie 1,5 minuty; II 20 s; III 45 s
3-4 parzenia
Żeby wydobyć z tej herbaty maksimum umami, zalecamy dłuższe pierwsze parzenie (ok. 1,5-2 min) wodą o niższej temperaturze (65-70℃). Parzenie wyższą temperaturą, ale krótsze, podkreśli charakterystyczne dla kultywaru Saemidori nuty owoców leśnych, ale wydobędzie też więcej goryczy.
przeglądane