TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Sencha Okumidori 2018

Sencha Okumidori 2018
Sencha Okumidori 2018 – wysokiej jakości sencha z prefektury Shizuoka. Piękne, długie igiełki, intensywny aromat i silne umami.

Już od dawna nie było w naszej ofercie dobrych herbat sencha z prefektury Shizuoka. Czas to zmienić!
Okumidori to bardzo dobrze wykonana klasyczna sencha, która już od otwarcia torebki czaruje silnym zapachem, zapowiadającym pełny smak z nutami morskimi, jajecznymi i silnym umami. A umami jest zaskakująco wyraźne, niemal „gyokurowe”, szczególnie kiedy herbatę zaparzymy wodą o niższej temperaturze i przez nieco dłuższy czas. Napar jest intensywnie zielony już od pierwszego parzenia, co jest charakterystyczne dla kultywaru okumidori.

Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Zbiory: wiosna 2018
kultywar: okumidori

Kultywar okumidori został zarejestrowany w roku 1972 i powstał przez skrzyżowanie krzewu yabukita i lokalnego szczepu z prefektury Shizuoka. Pod wieloma względami jest podobny do kultywaru yabukita, więc idealnie nadaje się do produkcji sencha o bardzo klasycznym smaku. Jak wyżej już wspomniano, charakteryzuje go wyraźnie zielony kolor naparu, o czym też mówi nam człon -midori w nazwie, gdyż oznacza to po prostu „zieleń”. Człon oku- wskazuje na to, że okumidori jest szczepem późno wypuszczającym młode pąki – zbiór okumidori następuje około tydzień po zbiorze kultywaru yabukita.

Herbata oryginalnie pakowana w próżniowe torebki o masie netto 100g. 
akcesoria:
region:

Sencha Okumidori 2018

ocena
     
5.00

wyprzedany

25g - 26 zł wyprzedany
50g - 48 zł wyprzedany
100g - 95 zł wyprzedany
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 3 5 0
Bartosz L. 31.07.2019 ocena  
     
5.00
Bardzo dobra Sencha, susz ma bardzo intensywny trawiasty aromat, natomiast napar (zdecydowanie polecam parzyć w temperaturze ok. 70 stopni) wychodzi równie intensywnie trawiasty, morski z wyraźnym umami i słodyczą z delikatnym dotykiem goryczki. Zdecydowanie polecam.
Bartek Kofikada 04.05.2019 ocena  
     
5.00
Fantastyczna herbata. Nie wyobrażam sobie wieczoru bez niej. W smaku intensywnie słodka z wyczuwalnym umami. Najlepiej smakuje mi, kiedy parzona na niskiej temperaturze, za to więcej suszu. Polecam.
Tomek 23.01.2019 ocena  
     
5.00
Bardzo elegancka i aromatyczna. Drobne, błyszczące igiełki dają piękny napar w kolorze szmaragdowym. Zaparzona miękką wodą (w Polsce np. butelkowaną Primaverą) ujawnia wyraźny ale zbalansowany smak umami i przyjemną słodycz.
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane