Sencha Ichoka Organic 2021

Sencha Ichōka Organic 2021 – bardzo aromatyczna herbata sencha z prefektury Shizuoka. Uprawa ekologiczna.
W aromacie wyraźne są nuty tropikalne i kwiatowe, dosyć intensywne, przypominające wręcz aromat niektórych jasnych herbat oolong. Jest to zasługa tego, że w przeciwieństwie do większości herbat sencha, liście tej herbaty przechodzą po zbiorze proces więdnięcia, czyli wstępnego suszenia tuż po zebraniu liści. To właśnie ten proces odpowiada za formowanie się wielu związków aromatycznych.
Smak jest słodki, z lekką cierpkością. Wyraźnie owocowy i tropikalny. Dominują nuty mango i winogron. Zastosowanie więdnięcia oznacza jednak, że w tej herbacie nie znajdziemy umami czy częstych w herbacie japońskiej nut morskich. Napar jest lekki i klarowny.
Jesteśmy przekonani, że herbata sencha w takiej odsłonie znajdzie również wielu zwolenników! Uprawiana w górskich regionach prefektury Shizuoka z wykorzystaniem bardzo ciekawych, rzadziej spotykanych japońskich szczepów krzewu herbacianego. „Ichōka” 萎凋香 znaczy „aromat więdnięcia” – to termin z japońskiego żargonu herbacianego określający ogół aromatów kwiatowych i owocowych występujących w lekko utlenianej herbacie.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Tenryu, Isagawa
Zbiory: ichibancha (pierwszy zbiór wiosenny), maj 2021
Kultywary: fujimidori, surugawase i lokalne szczepy zairai (wyhodowane z ziaren)
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą wodną)
W aromacie wyraźne są nuty tropikalne i kwiatowe, dosyć intensywne, przypominające wręcz aromat niektórych jasnych herbat oolong. Jest to zasługa tego, że w przeciwieństwie do większości herbat sencha, liście tej herbaty przechodzą po zbiorze proces więdnięcia, czyli wstępnego suszenia tuż po zebraniu liści. To właśnie ten proces odpowiada za formowanie się wielu związków aromatycznych.
Smak jest słodki, z lekką cierpkością. Wyraźnie owocowy i tropikalny. Dominują nuty mango i winogron. Zastosowanie więdnięcia oznacza jednak, że w tej herbacie nie znajdziemy umami czy częstych w herbacie japońskiej nut morskich. Napar jest lekki i klarowny.
Jesteśmy przekonani, że herbata sencha w takiej odsłonie znajdzie również wielu zwolenników! Uprawiana w górskich regionach prefektury Shizuoka z wykorzystaniem bardzo ciekawych, rzadziej spotykanych japońskich szczepów krzewu herbacianego. „Ichōka” 萎凋香 znaczy „aromat więdnięcia” – to termin z japońskiego żargonu herbacianego określający ogół aromatów kwiatowych i owocowych występujących w lekko utlenianej herbacie.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Tenryu, Isagawa
Zbiory: ichibancha (pierwszy zbiór wiosenny), maj 2021
Kultywary: fujimidori, surugawase i lokalne szczepy zairai (wyhodowane z ziaren)
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą wodną)
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
6g / 250 ml wody
70-80°C
I parzenie ok. 1 min
II 20 sekund
III 45 sekund
II 20 sekund
III 45 sekund
3-4 parzenia
Wraz z kolejnymi parzeniami sugerujemy stopniowe podnoszenie temperatury wody.
Sencha Ichoka Organic 2021
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Zgadzam się jednoznacznie z opisem aromat herbaty Sencha wyraźnie tropikalny i intensywnie kwiatowy :) Smak jest słodkawy l lekką cierpkością. Jedyne co mogę jeszcze dodać to, że za drugim parzeniem napar jest intensywnie zielony :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



