Sanxia Bi Luo Chun wiosna 2023
delikatna i wyrafinowana zielona herbata z Tajwanu

NOWOŚĆ
Sanxia Bi Luo Chun wiosna 2023 – tajwańska herbata zielona w jakości „konkursowej”. Dostępna w bardzo limitowanej ilości. Zbiór wiosenny!
Piękne liście zbierane według bardzo restrykcyjnego standardu wydzielają delikatny, ale bardzo złożony aromat. W smaku lekkie nuty limonki mieszają się z warzywną wytrawnością. To herbata przede wszystkim idealnie zbalansowana – nie ma tu drastycznie wybijających się tonów, jest elegancka i łagodna. Z naszych doświadczeń wynika, że to właśnie herbaty o takiej charakterystyce są cenione w tajwańskich konkursach herbacianych. Niezwykły aromat tej herbaty zdaje się być wyczuwalny nawet po wypiciu, od środka. Przy mocniejszym zaparzeniu uwydatniają się nuty warzywne i korzenne. Uprawa ekologiczna, bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Bi Luo Chun jest herbatą stosunkowo nową na Tajwanie, bo produkuje się ją na szeroką skalę dopiero od lat 90. Trzeba zaznaczyć, że tajwańska interpretacja Bi Luo Chun znacznie różni się od kontynentalnego pierwowzoru.
Pochodzenie: Tajwan, Sanxia (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Zbiory: marzec 2023
Kultywar: qingxin ganzai (青芯柑仔) (co to jest i jakie ma znaczenie?)
Piękne liście zbierane według bardzo restrykcyjnego standardu wydzielają delikatny, ale bardzo złożony aromat. W smaku lekkie nuty limonki mieszają się z warzywną wytrawnością. To herbata przede wszystkim idealnie zbalansowana – nie ma tu drastycznie wybijających się tonów, jest elegancka i łagodna. Z naszych doświadczeń wynika, że to właśnie herbaty o takiej charakterystyce są cenione w tajwańskich konkursach herbacianych. Niezwykły aromat tej herbaty zdaje się być wyczuwalny nawet po wypiciu, od środka. Przy mocniejszym zaparzeniu uwydatniają się nuty warzywne i korzenne. Uprawa ekologiczna, bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Bi Luo Chun jest herbatą stosunkowo nową na Tajwanie, bo produkuje się ją na szeroką skalę dopiero od lat 90. Trzeba zaznaczyć, że tajwańska interpretacja Bi Luo Chun znacznie różni się od kontynentalnego pierwowzoru.
Pochodzenie: Tajwan, Sanxia (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Zbiory: marzec 2023
Kultywar: qingxin ganzai (青芯柑仔) (co to jest i jakie ma znaczenie?)
herbata:
funkcje:
smak:
zbiory:
Parzenie
5g / 200ml wody
80-90℃
I Parzenie 1,5-2 minuty;
II 2 min;
III 4-5 min
II 2 min;
III 4-5 min
3 parzenia
Należy pamiętać o wcześniejszym ogrzaniu naczynia gorącą wodą.
Sanxia Bi Luo Chun wiosna 2023
delikatna i wyrafinowana zielona herbata z Tajwanu
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Olga
smak 5.00
aromat
5.00
Herbata bardzo zbalansowana z gęstym bodt i bardzo długim aftertastem, smak herbaty jest wyczuwalny w ustach dłuższą chwilę po jej wypiciu. Faktyczne na wykończeniu da się wyczuć posmak limonki co sprawia, że herbata mimo zbalansowanego i tradycyjnego smaku, nie prestaje być ciekawa.
marcin
smak 5.00
aromat
5.00
niesamowita , lekka i aromatyczna pelna w smaku herbata, bardzo przyjemna jedna z lepszych jakie tu piłem
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



