TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      powrót do listy artykułów

       

      Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie.
      Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie to dodatkowo utlenia się, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego.
      Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna. Liść jest zaparzany przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio 2 do 5 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu.

       

      Trzy podstawowe zasady parzenia herbaty:

      1. Herbata. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat.

      2. Woda. Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

      3. Parzenie. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. Należy powoli zalewać liście wrzącą wodą a następnie przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.

      Temperatura wody i czas parzenia zależy od poszczególnych gatunków herbaty:

       

      HERBATA

      ILOŚĆ

      TEMP. WODY

      CZAS PARZENIA

      Biała

      ok.10g/pół l wody

      85-96 °C

      2-5 min.*

      Zielona chińska

      ok.10g/ pół l wody

      75-85 °C

      1-3 min.

      Zielona japońska

      ok. 10g/ pół l wody

      60-80 °C

      1-2 min.**

      Czarna

      ok. 10g/ pół l wody

      96 °C 

      2-3 min.

      Czarna Darjeeling

      ok.10g/pół l wody

      96°C

      3 min.

      Oolong

      ok.10g/pół l wody

      96 °C

      ok. 1,5 min.

      Pu Erh

      ok.10g/pół l wody

      96 °C

      1-3 min.

      Rooibos

      ok.10g/pół l wody

      96 °C

      3-5min

      Mate

      1/3 matero

      75 °C

      -

      Lapacho

      ok. 20g/ pół l wody

      gotować na wolnym ogniu 15 min.***

      -

       

      * Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C , w 12-14 min spada do 75°C
      ** W przypadku wysokogatunkowych japońskich herbat zielonych bardzo często drugie parzenie jest krótsze od pierwszego i trwa np. 20 sekund.
      *** Korę gotować na wolnym ogniu ok. 15 min., po zaparzeniu pozostawić na kilka minut do naciągnięcia, a następnie odcedzić.