TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Muzha Tie Guan Yin 2023

tradycyjna pieczona herbata oolong z Tajwanu

Muzha Tie Guan Yin 2023
Muzha Tie Guan Yin 2023 – najbardziej znana i najbardziej tradycyjna postać tajwańskiej herbaty Tie Guan Yin Oolong. 

Suche liście to ściśle zwinięte, nieregularne kuleczki, typowe dla Tajwanu. Mają jedynie delikatny prażony aromat, który początkowo nie zapowiada wiele. Ta herbata dobrze strzeże swoich sekretów, które wychodzą na jaw po kontakcie z wrzątkiem. Mimo dosyć intensywnego palenia napar jest gładki, z nutami tropikalnych owoców, miodu i odrobiną kwiatowego aromatu charakterystycznego dla szczepu tieguanyin. Zaparzone liście mają piękny aromat kadzidlany.

Pochodzenie: Tajwan, Pinglin
Zbiory: kwiecień 2023
kultywar: hongxin waiweitao

Muzha Tie Guan Yin to herbata obok której łatwo przejść obojętnie, jeśli nie wie się jak poprawnie ją zaparzyć. Trzeba pamiętać, aby tym liściom dać trochę więcej czasu na rozwinięcie. Polecamy dwa podejścia:

a) gongfu cha – 5 g na 100 ml wody, bez płukania liści, pierwsze parzenie długie, 50-60 sekund. Drugie parzenie będzie natomiast bardzo krótkie, ok. 10-15 sekund. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. W ten sposób można jedną porcję liści zaparzyć co najmniej 5 razy.

b) na jedno parzenie – 3 g na 150 ml, 5-6 minut. 

Muzha, obecnie już część Tajpej, było miejscem, w którym zasadzono pierwsze krzewy Tie Guan Yin na Tajwanie. Obecnie herbata nadal uprawiana jest w samym mieście Tajpej na małą skalę, głównie w Maokong, a lokalni mistrzowie kultywują tradycję produkcji tradycyjnego oolonga Muzha Tie Guan Yin, także wykorzystując liście sprowadzone z innych regionów. Tak jest również w tym przypadku, bo chociaż herbata została wyprodukowana przez mistrzów z Maokong, to surowe liście zebrane zostały w Pinglin, regionie pod Tajpej, znanym głównie z herbaty baozhong. Są to jednak liście kultywaru szczepu tieguanyin, czy jak bardziej precyzyjnie nazywany jest on na Tajwanie: hongxin waiweitao.

Herbata pakowana oryginalnie w torebki próżniowe o masie netto 140g. 
Parzenie
5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
5-6 minut
1 - 2 parzenia
Gongfu cha – 5 g na 100 ml wody, bez płukania liści, pierwsze parzenie długie, 50-60 sekund. Drugie parzenie będzie natomiast bardzo krótkie, ok. 10-15 sekund. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. W ten sposób można jedną porcję liści zaparzyć co najmniej 5 razy.

Muzha Tie Guan Yin 2023

tradycyjna pieczona herbata oolong z Tajwanu

smak
     
5.00
aromat
     
5.00

czekamy na dostawę

10g - 33 zł czekamy na dostawę
25g - 66 zł czekamy na dostawę
50g - 125 zł czekamy na dostawę
140g - 350 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 1 5 0
Dorota smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
zaskoczył mnie jasny kolor naparu. W zapachu dużo różnych głębokich aromatów, karmel, miód. W smaku delikany oolong z wyczuwalnym posmakiem dymu tytoniowego z miętą i karmelem. Nie jest to dla mnie herbata na co dzień, ale ciekawa pozycja od święta
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane