TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Mogan Huang Jin Cha 2019

Mogan Huang Jin Cha 2019
Mogan Huang Jin Cha 2019 (莫干黃金芽) – „Złota Herbata” z Mogan. Nowy i ekskluzywny gatunek zielonej herbaty z prowincji Zhejiang. 

Szczep Huang Jin Ya („Złote Pąki”) jest naturalną mutacją krzewów, z których wytwarza się Anji Bai Cha. Zazwyczaj w liściach herbacianych, zawartość aminokwasów wynosi 3-4%. W wypadku Anji Bai Cha jest to 5-7%, podczas gdy aminokwasy w Huang Jin Ya mogą stanowić nawet 9%. Liście Anji Bai Cha wczesną wiosną przybierają blady, niemal biały kolor. Podobny mechanizm występuje w Huang Jin Ya, jednak w tym wypadku liście przybierają charakterystyczną żółtą barwę, która jest źródłem nazwy tej herbaty.

Smak tej herbaty jest delikatny, ulotny i trudny do jednoznacznego określenia, ale na pewno natychmiast rozpoznawalny dla fanów Anji Bai Cha. Jest to skoncentrowana, wzmocniona wersja smaku Anji Bai Cha, z dodanym akcentem mandarynkowym. Słodka, o znikomej goryczy, z lekkim umami. Jak na herbatę zieloną ma bardzo cielistą strukturę naparu. Dobrze radzi sobie parzona wodą o wyższej temperaturze. 

Już wielokrotnie otrzymywaliśmy od kontrahentów próbki Huang Jin Cha, ale smak żadnej z nich nie tłumaczył wysokiej ceny tej herbaty. Dopiero podczas osobistej wizyty w Chinach, udało nam się znaleźć „Złotą Herbatę”, która nas zauroczyła. Pochodzi ona z Mogan, pięknego, zielonego i górzystego terenu na północny zachód od Hangzhou. Wysokość nad poziomem morza i oddalenie od dużych ośrodków miejskich sprawia, że herbaty z Mogan są ponadprzeciętnej jakości. 

Zbiory: wiosna (przed 5 kwietnia) 2019
Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Mogan Shan
Kultywar: Huang Jin Ya
akcesoria:
region:
przeglądane