TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Mi Lan Xiang Dancong 2021

Mi Lan Xiang Dancong 2021

Mi Lan Xiang Dancong – wspaniały przykład mocniej utlenianego oolonga (herbaty turkusowej*) z Gór Feniksa (Fenghuang Shan) w okolicy miasta Chaozhou w prowincji Guangdong, na południowym wschodzie Chin. „Feniksowe oolongi” to szeroka i niezwykle ciekawa rodzina herbat z jednej strony zazwyczaj dość podobnych do siebie pod względem wyglądu i ogólnego profilu smakowego, z drugiej jednak unikalnych, zróżnicowanych na poziomie smakowych i zapachowych niuansów. Chociaż naturalne, nie poddane żadnej dodatkowej aromatyzacji, potrafią silnie kojarzyć się z owocami albo kwiatami, niemalże je imitując. Cechy te zawdzięczają specyfice krzewów, z których są wytwarzane, czyli różnorodnych pododmian głównie jednego kultywaru (odmiany uprawnej) – Fenghuang Shuixian, oraz indywidualnie i umiejętnie dopasowanemu stopniowi utleniania i palenia liści.

Obecnie sprzedawany przez nas Mi Lan Xiang charakteryzuje się bardzo przyjemnym i długim chmielowym posmakiem – jak na przedstawiciela tego gatunku przystało. Jest to nieco lżej palona wersja.
 
Wiele krzewów herbacianych w Fenghuang Shan bardziej przypomina małe drzewa, a wśród tych rosnących na wpół dziko nie brakuje roślin datowanych na 200 i więcej lat. Najbardziej ortodoksyjne – i najczęściej niedostępne poza Chaozhou – „feniksowe oolongi” powstają nie tylko z owych bardzo starych drzew, ale też zgodnie z tradycyjną zasadą, że na daną herbatę liście zbiera się i przetwarza wyłącznie z jednego krzewu-drzewa (stąd określenie Dancong, co znaczy „pojedynczy krzew”). Dlatego też każdy Dancong ma swój oryginalny charakter. Uzyskana w ten sposób nader ograniczona ilość herbaty nie byłaby jednak w stanie zaspokoić dzisiejszego, stale rosnącego zapotrzebowania konsumentów, rozszerzono więc pojęcie bardziej „komercyjnego” Danconga na herbatę powstałą z określonego macierzystego krzewu oraz rosnących przy nim „klonów” – rozmnażanych wegetatywnie i zachowujących identyczne właściwości.

Wskazówkę odnośnie natury poszczególnych gatunków Fenghuang Dancong można często odczytać z ich nazw, sugerujących np. magnoliowy czy migdałowy zapach. Nazwa prezentowanej tu herbaty – Mi Lan Xiang – oznacza dosłownie „aromat miodowej orchidei”.

Sposób przygotowania: polecamy zaparzać metodą gongfu cha, w gaiwanie lub niewielkich rozmiarów czajniku (w Chaozhou wytwarza się czajniki podobne do tych z Yixing, ale z lokalnej glinki, której skład doskonale współgra z charakterem i kompozycją minerałów „feniksowych oolongów”) lub w gaiwanie, wypełniając go sporą ilością liści (ok. 7 g/100 ml wody) i zaczynając od bardzo krótkich, wręcz kilkusekundowych parzeń w temperaturze powyżej 95ºC. W ten sposób Mi Lan Xiang możemy zaparzać nawet powyżej 10 razy (oczywiście wydłużając od pewnego momentu czas parzenia), uzyskując pełnowartościowe napary, a jednocześnie kontrolując cierpkość tej bogatej w smak i aromat, ale wrażliwej herbaty. Zachęcamy do eksperymentowania z ilością suszu i długością parzeń w celu znalezienia odpowiednich dla siebie proporcji. Decydując się ewentualnie na bardziej „zachodnie” parzenie takiej samej porcji liści w większej ilości wody, warto obniżyć nieznacznie jej temperaturę i nie przekraczać 1,5 min przy pierwszym zalaniu.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, Tian Zhu Keng
Zbiory: wrzesień 2021


*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
region:
Parzenie
5g / 250ml wody
96 ºC
I parzenie 1-1,5 min
II 2-3 min
III 4-6 min
W stylu gongfu cha używamy ok. 7g liści na 100ml wody i zaczynamy od parzenia przez ok. 10 sekund, z każdym kolejnym parzeniem wydłużając czas. W ten sposób można parzyć jedną porcję liści ponad 10 razy.

Mi Lan Xiang Dancong 2021

smak
     
4.50
aromat
     
4.33

czekamy na dostawę

10g - 17 zł czekamy na dostawę
25g - 35 zł czekamy na dostawę
50g - 68 zł czekamy na dostawę
100g - 136 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.42 6 5 0
Hubert 19.03.2019 smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
swoją przygode z oolangami zacząłem od zakupu własnie mi lang xiang dan cong, da hong pao oraz tie guan yin. I własnie "aromat miodowej orchidei" urzekł mnie najbardziej. Piękny kolor pomaranczowy, dojrzałej brzoskwini. Doskonała złożoność aromatów, od ziołowo-chmielowego, po bardziej subtelniejsze w nastepnych zalaniach aromaty kwiatowo owocowe, słodkie, dominują jednak cytrusy. Przyjemna orzezwiająca goryczka, cierpki taniczny posmak, ogolnie robi wrażenie orzeźwiającej. Rewelacja, własnie zamawiam wiekszą paczuszke :)
Łukasz 24.01.2019 smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wyśmienita herbata. W smaku czuć kwiaty, miód, nieco mleczny posmak. Na pewno do niej wrócę.
Jarek 19.11.2018 smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Ciekawy smak jakby suszone owoce, trochę słodki, na pewno godny spróbowania. Pozostawia fajny posmak w ustach. Zapach w sam raz na jesień.
Jerzy 29.08.2017 smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Bardzo ciekawy aromat suszu, z jednej strony odrobinę miętowy na początku, z drugiej po chwili pojawiają się cytrusowe nuty. Nietypowe jak na oolonga i bardzo mnie zaintrygowało.
Piotr 11.12.2014 smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Bardzo pyszna herbata. Od niej i dzięki niej rozpocząłem przygodę z Oolongami.
Szymon 06.12.2013 smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
bardzo ciekawy aromat. przy pierwszym i drugim parzeniu intensywnie czuć jakby prażony ryż, zaś przy kolejnych parzeniach uwidacznia się charakterystyczny dla oolongów dłuższej fermantacji aromat słodowy. smak również fajny. zasłużone 4/5
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane