KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Mi Lan Xiang Dan Cong

Mi Lan Xiang Dan Cong

Aromat:
     
(ocena: 4/5)
Smak:
     
(ocena: 4.33/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Mi Lan Xiang Dan Cong – wspaniały przykład mocniej utlenianego oolonga z Gór Feniksa (Fenghuang Shan) w okolicy miasta Chaozhou w prowincji Guangdong, na południowym wschodzie Chin. „Feniksowe oolongi” to szeroka i niezwykle ciekawa rodzina herbat z jednej strony zazwyczaj dość podobnych do siebie pod względem wyglądu i ogólnego profilu smakowego, z drugiej jednak unikalnych, zróżnicowanych na poziomie smakowych i zapachowych niuansów. Chociaż naturalne, nie poddane żadnej dodatkowej aromatyzacji, potrafią silnie kojarzyć się z owocami albo kwiatami, niemalże je imitując. Cechy te zawdzięczają specyfice krzewów, z których są wytwarzane, czyli różnorodnych pododmian głównie jednego kultywaru (odmiany uprawnej) – Fenghuang Shuixian, oraz indywidualnie i umiejętnie dopasowanemu stopniowi utleniania i palenia liści.

Obecnie sprzedawany przez nas Mi Lan Xiang charakteryzuje się bardzo przyjemnym i długim chmielowym posmakiem – jak na przedstawiciela tego gatunku przystało. Herbata ta została pozyskana drogą bezpośrednich kontaktów z rolnikami z miasta Fenghuang. 
 
Wiele krzewów herbacianych w Fenghuang Shan bardziej przypomina małe drzewa, a wśród tych rosnących na wpół dziko nie brakuje roślin datowanych na 200 i więcej lat. Najbardziej ortodoksyjne – i najczęściej niedostępne poza Chaozhou – „feniksowe oolongi” powstają nie tylko z owych bardzo starych drzew, ale też zgodnie z tradycyjną zasadą, że na daną herbatę liście zbiera się i przetwarza wyłącznie z jednego krzewu-drzewa (stąd określenie Dancong, co znaczy „pojedynczy krzew”). Dlatego też każdy Dancong ma swój oryginalny charakter. Uzyskana w ten sposób nader ograniczona ilość herbaty nie byłaby jednak w stanie zaspokoić dzisiejszego, stale rosnącego zapotrzebowania konsumentów, rozszerzono więc pojęcie bardziej „komercyjnego” Danconga na herbatę powstałą z określonego macierzystego krzewu oraz rosnących przy nim „klonów” – rozmnażanych wegetatywnie i zachowujących identyczne właściwości.

Wskazówkę odnośnie natury poszczególnych gatunków Fenghuang Dancong można często odczytać z ich nazw, sugerujących np. magnoliowy czy migdałowy zapach. Nazwa prezentowanej tu herbaty – Mi Lan Xiang – oznacza dosłownie „aromat miodowej orchidei”.

Sposób przygotowania: polecamy zaparzać metodą gong fu cha, w niewielkich rozmiarów czajniku (w Chaozhou wytwarza się czajniki podobne do tych z Yixing, ale z lokalnej glinki, której skład doskonale współgra z charakterem i kompozycją minerałów „feniksowych oolongów”) lub w gaiwanie, wypełniając go sporą ilością liści (ok. 6 g/100 ml wody) i zaczynając od bardzo krótkich, wręcz kilkusekundowych parzeń w temperaturze powyżej 95ºC. W ten sposób Mi Lan Xiang możemy zaparzać nawet powyżej 10 razy (oczywiście wydłużając od pewnego momentu czas parzenia), uzyskując pełnowartościowe napary, a jednocześnie kontrolując cierpkość tej bogatej w smak i aromat, ale wrażliwej herbaty. Zachęcamy do eksperymentowania z ilością suszu i długością parzeń w celu znalezienia odpowiednich dla siebie proporcji. Decydując się ewentualnie na bardziej „zachodnie” parzenie takiej samej porcji liści w większej ilości wody, warto obniżyć nieznacznie jej temperaturę i nie przekraczać 1,5 min przy pierwszym zalaniu.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, okolice Wudong
Zbiory: wiosna 2016

Sposoby parzenia
5g / 250ml wody
90-95 ºC
używamy ok. 6g liści na 100ml wody i zaczynamy od parzenia przez ok. 10 sekund, z każdym kolejnym parzeniem wydłużając czas. W ten sposób można parzyć jedną porcję liści ponad 10 razy.
Oceny i opinie
Bardzo ciekawy aromat suszu, z jednej strony odrobinę miętowy na początku, z drugiej po chwili pojawiają się cytrusowe nuty. Nietypowe jak na oolonga i bardzo mnie zaintrygowało.
Jerzy Jabłoński | 20:30 | 29.08
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Bardzo pyszna herbata. Od niej i dzięki niej rozpocząłem przygodę z Oolongami.
Piotr Krawczyk | 11.12.2014
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
bardzo ciekawy aromat. przy pierwszym i drugim parzeniu intensywnie czuć jakby prażony ryż, zaś przy kolejnych parzeniach uwidacznia się charakterystyczny dla oolongów dłuższej fermantacji aromat słodowy. smak również fajny. zasłużone 4/5
Szymon Dorotiak | 06.12.2013
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test