TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Mengsong Gushu Longzhu Sheng Pu-erh 2020

Mengsong Gushu Longzhu Sheng Pu-erh 2020
Mengsong Gushu Longzhu Sheng Pu-erh 2020 – świeży surowy pu-erh ze starych drzew herbacianych (gushu). Herbata w formie kulek (longzhu) o masie ok. 7,5g

Wysokiej jakości surowy pu-erh z drzew w wieku do 300 lat, rosnących dziko w czystym i trudno dostępnym środowisku gór Yunannu. Bardzo złożony aromat: nuty ziołowe, kwiatowe i animalne. Smak delikatny, z wyraźnym i długim posmakiem z „powracającą słodyczą”. Herbata pięknie ewoluuje podczas kolejnych parzeń w stylu gongfu i pełnię smaku pokazuje dopiero po około 5 zalaniach, gdy kolor naparu zmieni się ze słomkowego w złocisty. Pobudzająca i rozgrzewająca. Jakość tej herbaty jest wyczuwalna w jej działaniu na organizm w równym stopniu, co w jej smaku i aromacie. 
Bardzo wydajna – z jednej kuleczki można otrzymać ponad 2 litry herbaty. 

To herbata, która ma wszystko, czego szuka się w młodych herbatach sheng pu-erh. Szczególnie polecamy ją koneserom tego gatunku. 

Herbata pu-erh z obszaru Mengsong powstaje ze specyficznej lokalnej odmiany drzew herbacianych, określanych jako odmiana średnio-mało liściasta (中小叶种) w odróżnieniu od przeważających w Yunnanie wariantów wielkolistnych. 

Uwagi dotyczące parzenia longzhu:
Longzhu to bardzo mocno sprasowane kulki herbaty, które wymagają specjalnego traktowania przy parzeniu. Zalecamy parzenie w stylu gongfu w gaiwanie lub czajniczku o pojemności ok. 130-150 ml:
– długie „budzenie” herbaty – przed pierwszym parzeniem warto długo nawilżyć i ogrzać herbatę. Kulka powinna moczyć się przez około minutę. Tę wodę wylewamy i jej nie pijemy. Po wylaniu wody zalecamy energicznie potrząsnąć czajniczkiem/gaiwanem kilka razy, aby rozbić liście. Można zostawić herbatę pod przykryciem na kolejną minutę, aby dać jej czas na rozwinięcie
– pierwsze parzenie może być bardzo długie – około 40-50 sekund. Zalewając najlepiej kierować strumień wody prosto na herbatę, co przyspieszy otwieranie. Po pierwszym parzeniu, tak jak po budzeniu, można potrząsnąć czajniczkiem i zostawić herbatę pod przykryciem
– kolejne parzenia można przeprowadzać jak w typowym parzeniu w stylu gongfu. To wydajna herbata, która wytrzyma kilkanaście parzeń.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Mengsong, wieś Nanben Laozhai
Zbiory: wiosna 2020
Szczep krzewu: Zhongxiaoye Zhong  (中小叶种 odmiana średniolistna)
przeglądane