TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matcha Nishio – Chiyo no Mukashi

Matcha Nishio – Chiyo no Mukashi
NOWOŚĆ
region:
japonia, aichi
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
Matcha Nishio – Chiyo no Mukashi – matcha, która zdobyła 3. miejsce na tegorocznym ogólnojapońskim konkursie herbat matcha. Rzadka okazja do spróbowania tak wybornej jakości, a do tego świeżo mielonej herbaty matcha. Dzieło pana Seigo Kondō z Nishio w prefekturze Aichi. 

Smak słodki i delikatny, ale jednocześnie wyrazisty, z niemal zerową goryczą i cierpkością. W ustach na długo pozostaje przyjemny, słodki posmak. Tekstura kremowa, mleczna. Kolor proszku to umiarkowanie intensywna zieleń, ale sama przygotowana herbata ma już barwę bardzo intensywną. Wszystkie te czynniki wskazują, że mamy do czynienia z wyjątkowej jakości herbatą. 

To herbata powstająca z krzewów poddanych tzw. „specjalnej uprawie” (特別栽培). Krzewy szczepu Ujihikari (jeden z najlepszych kultywarów przeznaczonych na herbatę matcha) zacieniane są na wyjątkowo długi czas, bo aż na 35 dni, z czego ostatnie 7 dni przed zbiorami zakrywane są trzecią warstwą materiału, która odcina dopływ światła w 99,9%. W przypadku zwykłej uprawy matcha stosuje się tylko 1 lub 2 warstwy materiału, które odcinają maksymalnie 95% światła. W uprawie tej stosuje się też dwu- lub trzykrotnie więcej organicznego nawozu (pulpa warzywna, katsuobushi, sproszkowane ości ryb itp…), co znacznie podnosi jej koszty. Ostatecznie następuje zbiór ręczny, który w przypadku herbaty ze „specjalnej uprawy” jest nieco wcześniejszy, niż w uprawie tradycyjnej. Zrywa się pąk i 4-5 liści, a nie pąk i 6-7 liści (co jest typowym standardem). 

Następnie liście poddawane są krótkiej obróbce parą wodną, pięciostopniowemu procesowi suszenia i wielostopniowej selekcji. Ze 100 kilogramów zebranych liści zostaje jedynie 15-17 kilogramów liści nadających się do zmielenia na herbatę matcha. Herbata mielona jest przy pomocy kamiennych żaren – mielenie 40 gramów trwa aż godzinę. Szybsze mielenie sprawiłoby, że żarna zaczęłyby wydzielać ciepło, co źle wpływa na finalną jakość herbaty. Warto dodać, że sprzedawana przez nas partia tej herbaty została zmielona 15 września 2019 i osobiście przywieziona do Polski przez pana Kondō. Tak świeża matcha jest niespotykana poza Japonią. 

W słowach samego twórcy: „To nie jest herbata, którą robię, żeby zarobić. To herbata, którą robię, bo lubię wyzwania.” 

Zbiory: maj 2019
Data mielenia: 15.09.2019
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Nishio
Kultywar: Ujihikari

*Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie netto 20 g.
Parzenie
1,6g / 60-80ml
65-80°C
nie dotyczy
Proszek zalewamy małą ilością wody i roztrzepujemy do momentu otrzymania jednorodnej zawiesiny z warstwą pianki.

Matcha Nishio – Chiyo no Mukashi

smak
     
4.00
aromat
     
5.00
produkt z darmową dostawą
dostawa: GRATIS, wysyłka ekspresowa 24h, za granicę za 36 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
4.50 2 5 0
Rafał smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Świetna matcha! PS: brawo za wprowadzenie jej do oferty ;)
Daria smak  
     
3.00     aromat  
     
5.00
Zapach proszku piękny! Słodki jak gyokuro. Smak faktycznie mleczny, miękki bez goryczy czy cierpkości czego doświadczyłam w innej matchy. Ogólnie smak jest bardzo ciekawy, ciężki do zdefiniowania :) Widać, że mielona ręcznie, nie daje tak obfitej piany i widać przepiękne drobinki szmaragdowej zieleni.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane