Matcha Aichi Organic 30g
klasyczna i intensywna herbata matcha z cenionego regionu upraw
Matcha Aichi Organic (30g) – wysokogatunkowa japońska zielona herbata, w postaci intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu tencha, która podobnie jak gyokuro czy kabusecha jest zacieniana przed zbiorami. W ten sposób udaje uzyskać się więcej słodyczy i głębi smaku. Wyraźnie wyczuwalny jest także piąty smak, tzw. umami. Pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych plantacji w prefekturze Aichi. Pakowana w oryginalną, zapieczętowaną puszkę o zawartości 30 g.
Matcha słynie z wysokiej zawartości kofeiny, dlatego zaliczana jest do herbat wykazujących najwyższe działanie pobudzające. Również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym dużą zawartość antyoksydantów i witamin, może stać się zdrowym i bezpiecznym dla organizmu zamiennikiem kawy.
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar. Uwaga! Napar wypijamy w całości.
W Japonii bardzo popularne jest także używanie matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie, ponieważ nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też barwi je na piękny zielony kolor.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi
Matcha słynie z wysokiej zawartości kofeiny, dlatego zaliczana jest do herbat wykazujących najwyższe działanie pobudzające. Również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym dużą zawartość antyoksydantów i witamin, może stać się zdrowym i bezpiecznym dla organizmu zamiennikiem kawy.
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar. Uwaga! Napar wypijamy w całości.
W Japonii bardzo popularne jest także używanie matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie, ponieważ nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też barwi je na piękny zielony kolor.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi
akcesoria:
smak:
aromat:
Matcha Aichi Organic 30g
klasyczna i intensywna herbata matcha z cenionego regionu upraw
98 zł
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane