Man Long Shu Pu-erh
Màn Lòng Shu Pu-erh (曼弄熟茶) – dojrzały pu-erh* pochodzący z Màn Lòng w powiecie Měnghǎi. Lekki i klarowny.
Dojrzały pu-erh z dużą zawartością młodych, małych listków i tipsów. Napar jest klarowny, lekki, z orzeźwiającą żywiczną nutą. Dzięki odpowiedniemu okresowi leżakowania nie czuć w tej herbacie żadnych niepożądanych zapachów. Pu-erh sprasowany w tradycyjną formę „ciastka” o masie 357g.
Uwaga: na opakowaniu znajduje się błąd w transkrypcji nazwy herbaty: Man Nong zamiast Man Long. Wynika to ze złego odczytania znaku 弄, który w standardowym mandaryńskim najczęściej czytany jest nòng, natomiast w nazwie lokalnej nietypowo lòng.
Pochodzenie: Màn Lòng, prowincja Yunnan, Chiny
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
herbata:
Parzenie
4-5 g / 250 ml wody
96°C (wrzątek)
I 2-3 min;
II 5-6 min
II 5-6 min
2 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, używając 5-7g liści na 100 ml wody i wykonując wielokrotne, krótkie parzenia.
Man Long Shu Pu-erh
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Olga
11.03.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo przyjemny, gęsty napar o smaku suszonych owoców. Za tą cenę - bomba. Polecam.
Maciej
01.05.2023
smak 5.00
aromat
4.00
Naprawdę dobry shu pu-erh, szczególnie w tej cenie. Łagodny, z lekką śmietankowo-waniliową słodyczą. Polecam zaparzyć tak żeby był mocny, ciemny i gęsty, świetnie się nadaje do parzenia w proporcjach gong fu.
Piotr K.
27.12.2020
smak 4.00
aromat
4.00
Bardziej pasuje mi niż Yiwu Shu. Czuć stare drewno, ale nie przytłacza, do tego jest wyraźny słód i trochę kredy. Nie ma żadnych nieprzyjemnych aromatów.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane