KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Lushan Hong Shui

Lushan Hong Shui

Aromat:
     
(ocena: 5/5)
Smak:
     
(ocena: 5/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Lushan Hong Shui - Wyborna herbata tajwańska palona nad węglem drzewnym. Prawdopodobnie najlepiej palona herbata, z jaką mieliśmy do czynienia!
 
Już powąchanie suchych liści mówi nam, że mamy do czynienia z czymś wyjątkowym. Mimo mocnego palenia wyraźnie wyczuwalny jest miód, żywiczne nuty oraz aromaty przywodzące nieco na myśl whisky i palone drewno. Po wrzuceniu do rozgrzanego naczynia aromat dosłownie wypełnia pokój. W smaku na pierwszym planie miód gryczany i ciemne piwo. Jak przystało na herbatę tej klasy, smaki te długo utrzymują się w ustach.
 
Sekret mistrzowskiego wykonania tej herbaty staje się jasny, kiedy weźmie się pod uwagę jakie doświadczenie ma jej twórca, a właściwie twórczyni - pani Pan. Zajmuje się ona tradycyjną obróbką herbaty nad węglem drzewnym już od 55 lat! 
 
Tego typu herbaty wyśmienicie wytrzymują próbę czasu. Można je przechowywać długie lata bez obawy, że straci na jakości. Dowodem na to są kilkudziesięcioletnie oolongi tajwańskie, które zachwycają koneserów i osiągają zawrotne ceny. Co więcej, tak jak herbaty pu’er, ciemne oolongi podczas leżakowania zmieniają swój smak, według wielu osób - na lepsze. 

Aktualizacja październik 2017:
Obecnie sprzedawana przez nas herbata przechowywana była w glinianym słoju, w przeciwieństwie do tej samej herbaty pakowanej próżniowo, którą sprzedawaliśmy wcześniej. Herbata przechowywana w słoju wytraciła w większości silny aromat palenia i wyraźnie kieruje się w stronę smaków spotykanych w leżakownych oolongach. Z wielkim zaciekawieniem będziemy obserwować dalsze zmiany, które zachodzą w tej herbacie.
 
Kultywar: Qing Xin
Termin zbiorów i obróbki: Jesień 2014
 
Parzenie:
W stylu zachodnim:
4g/250ml wody, wrzątek
I parzenie 1,5 min, II 40s , III 2 min, IV 3 min, V 6 min
 
W stylu gongfu cha:
5g/100ml, wrzątek
I parzenie 15s, II 15s, III 25s, IV 35s, V 50s, VI 70s.... 
Herbata wytrzyma do kilkunastu parzeń
Sposoby parzenia
4g/250ml wody
95°C
I parzenie 1,5 min, II 40s , III 2 min, IV 3 min, V 6 min
Oceny i opinie
Wyśmienity oolong. Choć z początku byłem dość sceptyczny co do niego, jako że aromat suchych liści był wprawdzie przyjemnie miodowy, ale bardzo słabo wyczuwalny. Po wrzuceniu suszu do ogrzanego czajniczka przybrał na sile... choć nie aż tak, jak to wynikało z opisu. Myślałem, że może po prostu otrzymałem nieco "zwietrzałą" partię, ale przecież tego typu oolongi podobno świetnie znoszą leżakowanie. W każdym razie moje wątpliwości zniknęły po zaparzeniu liści. Aromat naparu piękny, intensywny, miodowy. Aromat mokrych liści kojarzący się nawet z piwem, jak w opisie. Smak pyszny, głęboki, dominuje miód gryczany. To zdecydowanie najbardziej miodowa herbata, jaką piłem. Cena wysoka, ale wydajność jednej porcji liści bardzo dobra. Mam tylko nadzieję, że nie jest to jednorazowa ciekawostka w ofercie sklepu, a herbata będzie dostępna częściej:)
Maciej Tomczyk | 12:52 | 27.07
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test