TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Liuan Heicha 2009

Liuan Heicha 2009
NOWOŚĆ
Liuan Heicha 2009 – herbata z Qimen w prowincji Anhui, należąca do kategorii dojrzewających herbat ciemnych (黑茶 heicha – dosłownie herbata czarna).

W smaku dominują „suche” nuty ziemiste oraz ziołowe. Aromat jest lekki i ziołowo-korzenny. To herbata słodkawa, ale bardziej wytrawna niż większość dojrzałych herbat pu-erh. Mimo długiego leżakowania nadal ma nieco przyjemnej, herbacianej goryczki. Na pewno trafi w gusta fanów herbat Pu-erh i Liu Bao. 

To herbata wyprodukowana dla hongkońskiej firmy i w przeciwieństwie do większości herbat Liuan nie została sprasowana i spakowana w bambusowe koszyki, lecz pozostawiona w luźnej formie. 

Herbata Liuan była wysoko ceniona na początku XX wieku, szczególnie wśród konsumentów w Hongkongu, Makau i na południu Chin. Była to herbata wysokiej jakości, osiągająca wysokie ceny. Doceniano ją na równo za smak, jak i za przypisywane jej właściwości w tradycyjnej medycynie chińskiej – wspomaganie trawienia, naturę wychładzającą, a także jako środek wzmacniający działanie innych ziół. Pod tym względem była ponoć bardziej ceniona niż Pu-erh. Niestety jako herbata dla wyższych warstw społecznych, Liuan Cha nie przetrwała II Wojny Światowej i nastania komunizmu. Najprawdopodobniej ostatnia partia „koszykowej” herbaty Liuan powstała w roku 1943. Według różnych źródeł, Liuan Cha była nadal produkowana „po kryjomu” i sprzedawana do Hongkongu, ale nie pakowana w koszyki, ale pojawiły się też podrabiane Liuan Cha, które nie były produkowane w Qimen. Oferowana tu herbata Liuan luzem może być kontynuacją tych herbat, które trafiały do hongkongu przez 50 lat. Odrodzenie koszykowej herbaty Liuan rozpoczęło się na początku lat 90., po reformach gospodarczych. 

Zbiory: 2009, prawdopodobnie koniec kwietnia-początek maja
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, Qimen
Parzenie
5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 min
II 4-6 min
2-3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 5-6g na 100 ml wody
przeglądane