TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Liuan Heicha 2009

Liuan Heicha 2009
Liuan Heicha 2009 – herbata z Qimen w prowincji Anhui, należąca do kategorii dojrzewających herbat ciemnych (黑茶 heicha – dosłownie herbata czarna).

W smaku dominują „suche” nuty ziemiste oraz ziołowe. Aromat jest lekki i ziołowo-korzenny. To herbata słodkawa, ale bardziej wytrawna niż większość dojrzałych herbat pu-erh. Mimo długiego leżakowania nadal ma nieco przyjemnej, herbacianej goryczki. Na pewno trafi w gusta fanów herbat Pu-erh i Liu Bao. 

To herbata wyprodukowana dla hongkońskiej firmy i w przeciwieństwie do większości herbat Liuan nie została sprasowana i spakowana w bambusowe koszyki, lecz pozostawiona w luźnej formie. 

Herbata Liuan była wysoko ceniona na początku XX wieku, szczególnie wśród konsumentów w Hongkongu, Makau i na południu Chin. Była to herbata wysokiej jakości, osiągająca wysokie ceny. Doceniano ją na równi za smak, jak i za przypisywane jej właściwości w tradycyjnej medycynie chińskiej – wspomaganie trawienia, naturę wychładzającą, a także jako środek wzmacniający działanie innych ziół. Pod tym względem była ponoć bardziej ceniona niż Pu-erh. Niestety jako herbata dla wyższych warstw społecznych, Liuan Cha nie przetrwała II Wojny Światowej i nastania komunizmu. Najprawdopodobniej ostatnia partia „koszykowej” herbaty Liuan powstała w roku 1943. Według różnych źródeł, Liuan Cha była nadal produkowana „po kryjomu” i sprzedawana do Hongkongu, ale nie pakowana w koszyki, ale pojawiły się też podrabiane Liuan Cha, które nie były produkowane w Qimen. Oferowana tu herbata Liuan luzem może być kontynuacją tych herbat, które trafiały do hongkongu przez 50 lat. Odrodzenie koszykowej herbaty Liuan rozpoczęło się na początku lat 90., po reformach gospodarczych. 

Zbiory: 2009, prawdopodobnie koniec kwietnia-początek maja
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, Qimen
Parzenie
5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 min
II 4-6 min
2-3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 5-6g na 100 ml wody

Liuan Heicha 2009

smak
     
4.67
aromat
     
4.67

czekamy na dostawę

25g - 21 zł czekamy na dostawę
50g - 41 zł czekamy na dostawę
100g - 82 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.67 3 5 0
Aga smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo lubię herbaty shu puehr , ta wprawdzie nią nie jest ale bardzo ją przypomina. Bardzo fajna herbata, pięknie bordowy napar, słodki i aromatyczny, ziemistość lekko wyczuwalna i bardzo przyjemna. Warto wypróbować, ja zamówiłam kolejny razi i obawiam się że po wyczerpaniu zapasów ciężko będzie ją dostać.
Oliwier smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Nie opiszę tu herbaty, aby nikomu nie sugerować, co powinien czuć, ale powiem, że jest wyśmienita :)
Łukasz smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Herbata fajna, coś pomiędzy herbatą czarną a pu-erh. Łagodna, bez jakichkolwiek niepożądanych właściwości, przy czym jednak lekko ziemista (co nie każdemu musi odpowiadać). Jedyne moje ale to brak efektu 'wow' - smaku i aromatu nie wyróżnia nic szczególnego, coś co potrafi charakteryzować najlepsze herbaty czarne czy pu-erh'y. Niemniej polecam osobiście spróbować!
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane