TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: €0, koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Lao Cong Shui Xian 2015

Lao Cong Shui Xian 2015
Lao Cong Shui Xian 2015 – skalny oolong ze starych krzewów Shui Xian. Głęboka i intensywna herbata wyśmienitej jakości.

Smak herbaty Shui Xian jest bardzo unikalny i trudny do opisania. W wypadku szczególnie cenionych herbat Lao Cong Shui Xian, czyli ze starych i wysokich krzewów, smak ten jest głęboki, a napar ma gładką, aksamitną teksturę. Nuty smakowe można określić w przybliżeniu jako roślinne, apteczno-ziołowe, z przewijającym się cięższym aromatem kwiatowym. Chińscy koneserzy herbaty twierdzą, że na unikalny smak tych herbat w dużym stopniu wpływa mech i porosty, które pokrywają stare krzewy Shui Xian i żyją z nimi w symbiozie. Shui Xian dobrze znosi upływ czasu i z wiekiem jej słodycz nasila się. Shui Xian, jako jedna z nielicznych herbat skalnych, nadaje się do dłuższych parzeń, także w „stylu zachodnim”.

Prezentowana herbata pochodzi z krzewów w wieku 70-80 lat, rosnących w pobliżu zalewu Zhangshu, około 5 kilometrów od parku krajobrazowego gór Wuyi. Stare krzewy Shui Xian prezentują się okazale i niemal majestatycznie na tle innych szczepów herbacianych. Górują nad nimi osiągając nawet 3 metry wzrostu, ich gałęzie są grubsze i bardziej rozłożyste, porośnięte mchem. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Zhangshu
Zbiory: maj 2015
Kultywar: Shui Xian

Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.

Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli po prawej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 2 minuty
II parzenie: 3 minuty
III parzenie 6 minut
akcesoria:
region:
przeglądane