Lao Cha Tou Pu-erh 2005
dojrzały pu-erh w postaci tzw. „herbacianych główek”

Lao Cha Tou Pu-erh 2005 – leżakowany dojrzały pu-erh* w postaci tak zwanych „herbacianych główek”, czyli cha tou.
Słodki i gęsty dojrzały pu-erh, elegancko wygładzony przez kilkunastoletnie leżakowanie. Herbata ta zdążyła już wytracić większość niepożądanych zapachów, powstających w procesie produkcji – pozostały aromaty leśnej ściółki i orzecha włoskiego, z nutą waniliowej słodyczy. W stylu gongfu pu-erh ten może być parzony niemal bez końca, dając nawet do 20 parzeń z jednej porcji. Należy jednak pamiętać, że ze względu na mocno zbite liście, herbata ta potrzebuje dłuższego czasu „budzenia”, czyli płukania przed pierwszym właściwym parzeniem.
Cha tou to grudki tworzące się samoistnie na dnie stosu fermentacyjnego – tam, gdzie liście herbaty nie mogą być łatwo mieszane, a gdzie aktywność drobnoustrojów jest największa. W procesie dojrzewania herbaty pu-erh drobnoustroje produkują cukry – to właśnie te cukry odpowiadają za zbrylanie cha tou.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Zbiory: wiosna 2005
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Słodki i gęsty dojrzały pu-erh, elegancko wygładzony przez kilkunastoletnie leżakowanie. Herbata ta zdążyła już wytracić większość niepożądanych zapachów, powstających w procesie produkcji – pozostały aromaty leśnej ściółki i orzecha włoskiego, z nutą waniliowej słodyczy. W stylu gongfu pu-erh ten może być parzony niemal bez końca, dając nawet do 20 parzeń z jednej porcji. Należy jednak pamiętać, że ze względu na mocno zbite liście, herbata ta potrzebuje dłuższego czasu „budzenia”, czyli płukania przed pierwszym właściwym parzeniem.
Cha tou to grudki tworzące się samoistnie na dnie stosu fermentacyjnego – tam, gdzie liście herbaty nie mogą być łatwo mieszane, a gdzie aktywność drobnoustrojów jest największa. W procesie dojrzewania herbaty pu-erh drobnoustroje produkują cukry – to właśnie te cukry odpowiadają za zbrylanie cha tou.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Zbiory: wiosna 2005
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
5 g / 250 ml
96℃ (wrzątek)
I parzenie ~1,5 min; II 1 min; III 2,5-3 min
co najmniej 5 parzeń
W stylu gongfu cha zalecamy użyć około 8g liści na 100 mililitrów wody, przepłukać herbatę przez około 30 sekund i rozpocząć od kilkusekundowych parzeń.
Lao Cha Tou Pu-erh 2005
dojrzały pu-erh w postaci tzw. „herbacianych główek”
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Andrii
smak 5.00
aromat
5.00
Prawdziwa Lao Cha - nic dodać, nic ując. Bardzo przyjemne Cha Xi, kremowy delikatny smak.
Jarek
smak 5.00
aromat
5.00
Może na zdjęciu nie wygląda zachęcająco ale uwierzcie mi, nigdy nie piłem tak wydajnej herbaty jak ta. 5g w gaiwanie zalewałem chyba ze 20 razy i cały czas była moc. Smak też znacznie lepszy (słodziutki) od pu-erów niższej jakości. Piłem naprawdę dużo herbat i mam ich w kolekcji też wiele ale prawie zawsze te PREMIUM okazują się dużo lepsze. Niestety jakość musi kosztować, ale warto mieć takie perełki w swoim kredensie.
Krzysztof
smak 4.00
aromat
4.00
Wytrzymuje niezliczoną ilość parzeń, ale niestety się nie rozwija, każde kolejne parzenie jest niemal identyczne z poprzednim. W zapachu przypomina klasyczne pu erhy shu. W smaku: biszkopt, żółtko jajka, słodki cukierek miętowy, śmietanka, trochę orzecha włoskiego.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



