KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Keemun Mao Feng Special 2017

Keemun Mao Feng Special 2017

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Keemun Mao Feng Special 2017 – bardzo klasyczna herbata czarna keemun w świetnym wydaniu. 
 
Aromat jest przyjemny i złożony, może kojarzyć się z różą, ziołami i skórką chleba. W smaku dominują dojrzałe owoce, ale w zależności od parzenia można poczuć też ciemny miód lub kakao. Pijąc tę herbatę można zaobserwować bardzo cenioną przez Chińczyków cechę sheng jin (生津), czyli pobudzanie wydzielania śliny, co jest dokładnym przeciwieństwem cierpkości. Chociaż herbata keemun lepiej radzi sobie w dłuższych parzeniach i w większej ilości wody, ten nadaje się także do parzenia w stylu gongfu wytrzymując wiele parzeń. 
Właśnie za taki smak pokochaliśmy herbatę keemun!
 
Keemun to jedyna czarna herbata na liście „10 słynnych herbat chińskich”. Produkowana jest od roku 1875. Do obróbki lokalnej odmiany krzewu zaczęto wtedy stosować technikę zaczerpniętą z prowincji Fujian. Nazwa keemun jest zanglicyzowanym zapisem nazwy miejsca pochodzenia tej herbaty, Qimen (czyt. ćimen), zapożyczonym za pośrednictwem południowego dialektu Amoy. 
Keemun zawdzięcza swój unikalny aromat rzadko występującemu w naturze olejkowi eterycznemu – myrcenalowi. Ponadto, dzięki długiemu więdnięciu i powolnemu utlenianiu zawiera dużo geraniolu, odpowiadającego za kwiatowy zapach.   
 
 
Zbiory: kwiecień 2017
Kultywar: zhuye zhong (槠叶种)
Sposoby parzenia
4g/250ml wody
96°C
2-3 min
Parząc w stylu gongfu zalecamy użyć 5-6g liści na 100 ml wody i zacząć od dwóch parzeń trwających 20 sekund, a kolejne wydłużać.
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test