Kamairicha Densho 2020

zbiory:
aromat:
Kamairicha Denshō 2020 – niszowa japońska herbata zielona produkowana tradycyjnymi metodami i w małej ilości.
Kamairicha to herbata zielona, której utlenianie zatrzymane jest poprzez prażenie, a nie parowanie (jak w wypadku sencha czy gyokuro). Mamy tu do czynienia z niezwykle aromatyczną herbatą, ale jednocześnie lekką w smaku, gdzie nuty pochodzące z prażenia nie przesłaniają świeżości młodych liści. Denshō znaczy „tradycyjny”, lub „przekazywany z pokolenia na pokolenie”.
Herbata pochodzi z pola pana Kajihary we wsi Tsuge w prefekturze Kumamoto. Do jej wyrobu pan Kajihara używa mieszanki trzech kultywarów: yabukita, okuyutaka i zairai. Daje to zbalansowany i wielowymiarowy smak, bo każdy kultywar wnosi do bukietu swoje charakterystyczne cechy. Dominują nuty pieczonych kasztanów.
Zbiory: ichibancha (zbiór wiosenny) 2020
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kumamoto, Ashikita, wieś Tsuge
Kultywary: yabukita, okuyutaka, zairai
Herbata pakowana w oryginalne torebki o masie 50g netto.
Herbata pakowana w oryginalne torebki o masie 50g netto.
Parzenie
5-6 g / 250 ml
I parzenie 70-80°C
II 80°C
III 90°C
II 80°C
III 90°C
I 1-1,5 min
II 2 min
III 3 min
II 2 min
III 3 min
3-4 parzenia
Kamairicha Densho 2020
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Właśnie przed chwilą skosztowałem jej i muszę przyznać, że jest dość unikalna i inna niż reszta Herbat Kamairicha. Moim zdaniem bardziej dominuje aromat Pieczony a potem morski, dopiero na początku picia i pod koniec wyczułem aromat kasztanowy. Jest to także pierwsza herbata gdzie miałem okazję wyczuć aromaty pieczone i kasztanowe :)
Smakosh
smak 5.00
aromat
5.00
Kasztanów moje zmysły nie wyczuwają, nuty pieczone, morskie jak najbardziej. Bardzo przyjemna w smaku i miła w działaniu herbata.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



