Kabusecha Okumidori Organic 2022

Kabusecha Okumidori Organic 2022 – japońska zielona herbata zacieniana, pochodząca z górskich regionów prefektury Shizuoka.
Zapach suchych liści kojarzy się wprost z dojrzałym mango. Po wsypaniu do rozgrzanego naczynia liście wydzielają też aromat kukurydziany. Mokre liście to już typowo morski zapach japońskiej herbaty. W smaku jest to herbata zaskakująco kwiatowa, powracają także nuty tropikalnych owoców, które zapowiadał zapach suchych liści. Umami lekkie, mało goryczki. Umiarkowanie mocna herbata. Świetny przykład klasycznej herbaty zacienianej kabusecha.
Kabusecha to wariant herbaty sencha. Na kilka dni przed zbiorem liście są w większości pozbawiane dostępu światła słonecznego, co skutkuje herbatą o większej zawartości aminokwasów, kofeiny i chlorofilu, a mniejszą zawartością katechin.
Herbaty z górzystych terenów na północ od Hamamatsu nazywane są yamacha, czyli górska herbata. Prezentowana tu sencha pochodzi Haruno, z ogrodu herbacianego Shingu. Uprawiana jest bez użycia sztucznych środków ochrony roślin i nawozów.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Tenryū, Haruno (kliknij w link aby przejść do mapy)
Zbiory: maj 2022
Kultywar: okumidori (co to jest i jakie ma znaczenie?)
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą wodną – dowiedz się co to oznacza)
Zapach suchych liści kojarzy się wprost z dojrzałym mango. Po wsypaniu do rozgrzanego naczynia liście wydzielają też aromat kukurydziany. Mokre liście to już typowo morski zapach japońskiej herbaty. W smaku jest to herbata zaskakująco kwiatowa, powracają także nuty tropikalnych owoców, które zapowiadał zapach suchych liści. Umami lekkie, mało goryczki. Umiarkowanie mocna herbata. Świetny przykład klasycznej herbaty zacienianej kabusecha.
Kabusecha to wariant herbaty sencha. Na kilka dni przed zbiorem liście są w większości pozbawiane dostępu światła słonecznego, co skutkuje herbatą o większej zawartości aminokwasów, kofeiny i chlorofilu, a mniejszą zawartością katechin.
Herbaty z górzystych terenów na północ od Hamamatsu nazywane są yamacha, czyli górska herbata. Prezentowana tu sencha pochodzi Haruno, z ogrodu herbacianego Shingu. Uprawiana jest bez użycia sztucznych środków ochrony roślin i nawozów.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Tenryū, Haruno (kliknij w link aby przejść do mapy)
Zbiory: maj 2022
Kultywar: okumidori (co to jest i jakie ma znaczenie?)
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą wodną – dowiedz się co to oznacza)
herbata:
funkcje:
aromat:
zbiory:
Parzenie
7g / 250 ml wody
I parzenie 70°C
II 75-80°C
III >80°C
II 75-80°C
III >80°C
I parzenie 60 sekund
II 15 sekund
III 45 sekund
II 15 sekund
III 45 sekund
3-4 parzenia
Kabusecha Okumidori Organic 2022
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna Kabusecha z Pref. Shizuoka, zapach liści faktycznie skojarzył się z mango a po wsypaniu do czajniczka był wyczuwalny aromat kukurydziany, lecz dość intensywnie co mnie zaskoczyło. W smaku wyczułem także aromaty kwiatowe, małą ilość goryczki i lekkie umami :) Zapach mokrych liści także faktycznie był morski :) Jak na razie jest to najlepsza Kabusecha jaką piłem z tego sklepu i wyczekiwaną w tym roku :)
Robert
smak 4.00
aromat
5.00
Aromat taki jakiego szukam w herbatach - dojrzałe mango, bardzo słodki. Zaś zapach liści po parzeniu przypomina kukurydzę, a właściwie kaszkę kukurydziana. Sam napar mętny, w smaku delikatne kwiaty + umami. Taka sencha na sterydach. Goryczka umiarkowana - niska. Osobiście herbatę przygotowałem w proporcji 5.6g na 200ml/75* i wyszla mocniejsza, ale polecam spróbować zejść do 4.6g na 200ml/70*aby goryczka była łagodna. Herbata delikatna i warta poświęcenia jej czasu.
Ogólna ocena 9/10, byc moze zakupie więcej ;)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



