KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Junshan Yin Zhen 2018

Junshan Yin Zhen 2018

Aromat:
     
(ocena: 4.50/5)
Smak:
     
(ocena: 4/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
dostępność:
niedostępny
Opis produktu

Junshan Yin Zhen (Srebrne Igły z Góry Jun) – ekskluzywna herbata z wyspy Junshan w prowincji Hunan. Absolutny rarytas wśród żółtych herbat, a także jedna z dziesięciu oficjalnie uznanych najlepszych herbat chińskich (wpisana na tę listę w 1957 roku). Podobnie jak Bai Hao Yin Zhen zawiera wyłącznie ręcznie zbierane, jeszcze nierozwinięte pąki liściowe. Podczas obróbki liście poddawane są procesowi tzw. „kiszenia/żółknięcia” (menhuang) - charakterystycznego dla żółtych herbat sposobu przetwarzania liści. To właśnie w dużej mierze dzięki niemu smak tej herbaty zyskuje na oryginalności i wyjątkowości.

Napar jest koloru jasnożółtego, a wydobywający się z niego aromat przywodzi na myśl zapach dojrzałego, późnego lata. W smaku wyczuwalne są nuty słodkie, delikatnie warzywne, wręcz szparagowe. Przyjemny posmak słodyczy długo pozostaje w ustach.

Z przyjemnością informujemy, że jest to herbata z tegorocznych, najwyżej cenionych zbiorów (przed świętem Qing Ming Jie), wyprodukowana z najmłodszych listków. Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów camellii sinensis. Ilość herbaty jest ograniczona.

Sposób parzenia: Oprócz parzenia w „stylu zachodnim”, tzn. na większą ilość wody, herbata ta świetnie nadaje się do przygotowania w gaiwanie. Jednak sami Chińczycy często parzą ją po prostu w szklankach. Dzięki temu, podobnie jak w przypadku Xi Hu Long Jing, można podziwiać piękny taniec liści i przyglądać się opadającym igiełkom.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Hunan, okolice jeziora Dongting
Zbiory: marzec 2018

Sposoby parzenia
4 g / 250 ml
80-85ºC
I 1 min; II 1 min; III 2 min
Oceny i opinie
Moja pierwsza żółta herbata. Ma świetny smak, podobny do herbat zielonych. Bardzo lekka i słodka. Dobre umami. Polecam.
Marcin Latkowski | 23:06 | 15.06
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Delikatna, aromatyczna, bardzo ciekawa herbata. Raz słodka, raz z posmakiem trawy, czasem czuć zboże.Polecam.
Jol Jaw | 21:01 | 13.02
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(2/5)
Herbata bardzo ciekawa i warta spróbowania, jak to przy herbacie, każdy subiektywnie ocenia smak, ale słuchanie opinii o naparze przyprawiło mi uśmiech na twarzy, jedni porównywali do świeżo obranych ziemniaków, inni do groszku a jeszcze inni do zielonej fasolki szparagowej. Niemniej jednak warta spróbowania sam smak ocenił bym 6/10
Cezary Wróblewski | 16.06.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Aromat jest wspaniały. I to zarówno naparu jak i suszu. Po pierwszym otwarciu saszetki chciało się wsadzić nos do środka i rozkoszować się wspaniałym zapachem tej herbaty. Niestety dla mnie smak pozostawiał wiele do życzenia. Nie jestem miłośnikiem żółtych herbat, kupiłem ją z ciekawości. Nie zmarnuje się, jest wystarczająco dobra, żeby ją wypić. Ale nie zachwyciła mnie. Jest bardzo nijaka - między aromatem i smakiem jest olbrzymia przepaść.
Jerzy Jabłoński | 27.02.2013
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(3/5)
Ta herba ta to uczta dla wielu zmysłów - dla nosa gdyż aromat powala na kolana, dla ust bo smak pozostawia na długo słodycz w ustach, no i oczywiście dla oka bo pokaz \\\"tańczących igiełek\\\" na długo pozostaje w pamięci. Zdecydowanie polecam, herbata ciekawa i warta spróbowania.
Joanna Bożek | 17.02.2013
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
To moja pierwsza żółta herbata. Jest inna w smaku niż białe, czy zielone, trochę ziemista w smaku, ale w sumie warta polecenia.
Zbigniew Janicki | 15.06.2012
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Zdecydowanie wyróżnia się na tle reszty herbat.. bardzo wyrazista, smaczna, myślę że to herbata dla ludzi ceniacych właściwosci chińskich herbat a reszta może narzekać że smak jest...specyficzny? POLECAM dla zaawansowanych stażem koneserów smaku.
Bartosz Leśko | 28.11.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Lekko słodka, pierwsze 2-3 razy nie smakowała, z czasem polubiłem ją. Wyczuwałem w niej rózne nutki (Pi Lo Chun). W smaku zasadniczo rózni się od np. Ding Gu Da Fang.
Jacek Lisewski | 13.04.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Nie powalila na kolana. W pierwszym parzeniu bardzo prxypomina niektore zielone herbaty, \\\"mączysty\\\" smaczek w tle. Drugie parzenie znacznie lepsze, gubi sie posmak zielonej herbaty, smak szlachetnieje.Aromat nie przykul mojej uwagi. Moze powinno parzyc sie ja typowo po chinsku z kilkusekundowym przeplukaniem przed pierwszym parzniem? Zbyt malo zamowielem, nie zostalo na eksperymenty.
Krzysztof Chendoszko | 30.12.2010
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Wysmienita,ciekawy zapach,wydajna,nie codzienny smak,pierwszy raz w zyciu skosztowałem zółtej herbaty i jestem pod wrażeniem jej właściwości.
Marcin Tomaszek | 26.05.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo dobra herbata, wydajna. Nie trzeba długo parzyć.
Jola Łachacz | 14.12.2007
aromat:
     
(0/5)
smak:
     
(0/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test