Jingmai Shu Puerh

Jingmai Shu Puerh – dojrzały puerh z cenionego regionu upraw. Pozycja dla fanów delikatniejszych herbat puerh.
Przedstawiamy świetną herbatę puerh, która charakteryzuje się lekkim, słodkim i owocowym smakiem. Godny odnotowania jest aromat liści, w którym przeważa żywica i palone drewno. Dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania, herbata ta straciła już wszystkie niepożądane zapachy i smaki, kojarzące się czasami z rybą, ziemią i stęchlizną – nie powinny one występować w dojrzałych herbatach puerh i są dowodem na to, że herbacie nie pozwolono wystarczająco długo „odpocząć” po procesie fermentacji.
Użyty materiał: Naturalna hybryda odmian Camelia sinensis var. sinensis oraz C. sinensis var. assamica (zhongxiaoye zhong 中小叶种)
Pochodzenie: Jingmai, prowincja Yunnan, Chiny
Waga całego ciastka: 357g (±10g)
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃
I parzenie 2 min
II 3 min
III 5 min
II 3 min
III 5 min
2-3 parzenia
Przy parzeniu w stylu gongfu cha zalecamy użyć 5-7g liści na 100 ml wody i zaczynać o kilkunastosekundowych parzeń.
Jingmai Shu Puerh
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Patryk
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobry pu erh. Zdecydowanie trafił w mój gust. Smak drewna , ziemisty oraz lekko słodki.
Bartosz L.
smak 5.00
aromat
5.00
Całkiem doby puerh, po zaparzeniu w zapachu wyczułem przede wszystkim suszoną śliwkę i przypalone drewno. Napar ma intensywny ciemnobrązowy kolor przy pierwszych dwóch parzeniach, później wchodzi w czerwień. W smaku dość intensywne nuty drewniane, delikatnie ziemiste z wyraźną goryczką w pierwszych parzeniach, która przy następnych parzeniach zanika. Napar jest bardzo gładki przyjemnie rozchodzi się po ustach.
PK
smak 5.00
aromat
5.00
Wreszcie trafiłem na smacznego puerha. Zapach przypomina garść liściastej leśnej ściółki, z nutą suszonej śliwki. Smak delikatny, podobny do kwiatowej słodyczy herbat assam, pozbawiony jednak ich głębokiego, nieco palącego gorzkawego finiszu, podkreślony ziemistą nutą.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



