Longzhu Pu-erh 2015
Jingmai Longzhu Pu-erh 2015 – surowy pu-erh uformowany w kształt małych kulek, nazywanych long zhu, czyli „smoczymi perłami”.
To pu-erh delikatny i słodkawy, o kwiatowym charakterze, bardzo aromatyczny. W skład tych „smoczych pereł” wchodzi dużo młodych pąków liściowych. Każda kulka waży około 9 gramów.
Herbata ta pochodzi z Jingmai w południowo-zachodniej części prowincji Yunnan. W przeciwieństwie do większości Yunnanu, w rejonie Jingmai herbaty pu-erh wytwarza się z liści odmian drzew herbacianych o małych i średnich liściach, a nie z wielkolistnej odmiany.
Parzenie:
Jak w przypadku każdego surowego pu-erha, zdecydowanie polecamy parzenie w stylu gongfu cha, wykonując serię krótkich parzeń w małej ilości wody. Jedna kuleczka to odpowiednia ilość herbaty na naczynie o pojemności 130-180 ml.
Przed pierwszym właściwym parzeniem polecamy dwukrotnie przepłukać herbatę przez kilkanaście sekund, aby ogrzać i otworzyć ciasno sprasowane liście.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Jingmai
Zbiory: wiosna 2015
przeglądane