TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jin Mu Dan Yancha 2019

Jin Mu Dan Yancha 2019
Jin Mu Dan Yancha 2019 (Złota Piwonia)– zaskakująca herbata skalna, czyli oolong z gór Wuyi. Delikatna, lekka i aromatyczna. 

Obok bardzo tradycyjnych herbat skalnych, chcemy zaprezentować Wam nowy szczep herbaciany z gór Wuyi, który w Chinach zdobywa szczególną popularność wśród młodszego pokolenia herbaciarzy oraz wśród kobiet – Jin Mu Dan, czyli Złota Piwonia.

Liście bardzo dobrze zachowane, mięsiste. Jin Mu Dan to herbata bardzo aromatyczna i słodka. Smak może się skojarzyć z karmelowymi, maślanymi cukierkami. Herbaciarze mający duże doświadczenie z różnymi typami herbat mogą z zaskoczeniem odkryć nuty wspólne z zieloną herbatą Anji Bai Cha. To nie przypadek – to zasługa dużej zawartości aminokwasów, co jest cechą wspólną szczepu Jin Mu Dan i herbaty Anji Bai Cha. W aromacie Jin Mu Dan prym wiedzie karmel, czekolada i słodkie nuty kwiatowe. Gorycz tej herbaty jest bardzo niska, co może nie odpowiadać starym wyjadaczom – jednak na pewno zadowoli ich charakterystyczny mineralny posmak, czyli „skalny rytm” (yan yun). To wszystko  sprawia, że to idealna herbata na wprowadzenie w świat niezwykłych herbat z gór Wuyi.  Pod względem obróbki to tradycyjny, dwukrotnie palony na węglu drzewnym oolong. Kilka miesięcy od ostatniego palenia herbata ma idealnie dojrzały smak i wytraciła wszystkie ostre i nieprzyjemne nuty pochodzące z procesu palenia.  

Za obróbkę tej herbaty odpowiada pan Gao Peng, wielokrotnie nagradzany producent herbat skalnych. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jego Rou Gui – wyróżnienie.

Prezentowana herbata pochodzi z Wusandi. Herbaty z Wusandi są czasem nazywane „wysokogórskimi herbatami skalnymi”, bo jest to miejsce położone wyraźnie wyżej niż sam park krajobrazowy gór Wuyi. Oddalone jest też od miejsc zamieszkania i od ruchu turystycznego. To wszystko sprawia, że herbaty z Wusandi są bardzo cenione, choć nie pochodzą z samego serca gór Wuyi. Szczególnie cenione są stare krzewy Shui Xian z Wusandi, które jest ich największym skupiskiem w całych górach Wuyi.

Szczep Jin Mu Dan uprawiany jest od roku 2002, a badania nad nim rozpoczęły się w latach 70. Powstał przez skrzyżowanie szczepów Tie Guan Yin i Huang Dan.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywar: Jin Mu Dan  金牡丹
Zbiory: kwiecień 2019
akcesoria:
region:
przeglądane