TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jin Mu Dan Hongcha 2022

„Złota Piwonia”

Jin Mu Dan Hongcha 2022
NOWOŚĆ
Jin Mu Dan Hongcha 2022 „Złota Piwonia”– aromatyczna i słodka czarna herbata z chińskiej prowincji Fujian. 

Liście tej herbaty są delikatne i dobrze zachowane. Napar – klarowny i czerwony. W aromacie otrzymujemy lekkie nuty pieczone i kwiatowe, a w smaku wybijają się akcenty owoców tropikalnych (longan i liczi), typowe szczególnie dla herbat typu Xiaozhong. Herbata słodka, ale jednocześnie pełna, wydajna i wielowymiarowa. Najlepiej sprawdza się do parzenia w gaiwanie w stylu gongfu cha. 

Kultywar jinmudan 金牡丹, czyli „Złota Piwonia” uprawiany jest od około roku 2000 i powstał ze skrzyżowania dwóch krzewów z południowego Fujianu: tieguanyin i huangdan. Chociaż są to krzewy typowe dla oolongów z południa prowincji Fujian, okazało się, że świetnie sprawdza się w produkcji palonych oolongów z gór Wuyi oraz herbat czarnych, jak w przypadku prezentowanej tutaj herbaty. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Ningde, wieś Shuimen 
Kultywar: jinmudan
Zbiory: kwiecień 2022
Parzenie
4-5g / 250 ml
90-95°C
I parzenie 2-3 min
II 3-5 min
2-3 parzenia
Polecamy parzenie w gaiwanie, używając 5g liści na 100 ml wody. Pierwsze 3 parzenia powinny trwać około 15-20 sekund. Kolejne wydłużamy.
przeglądane