TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Huoshan Huang Ya 2018
Huoshan Huang Ya 2018 – „żółte pąki z Huoshan”, czyli jedna z zaledwie kilku ortodoksyjnych herbat żółtych. 

Huoshan Huang Ya ma łagodny, „ciepły”, słodko-pieczony i kwiatowy aromat, będący właściwie odbiciem smaku herbaty. Napar jest od początku bardzo orzeźwiający, gdy łagodnieje w miarę parzenia przebija się w nim też kwiatowość. Po pewnym czasie pozostawia w ustach oryginalne wrażenie ściągnięcia (ale nie goryczy), choć w posmaku wraca także równoważąca je słodycz.

Chociaż huang ya oznacza żółte pąki, jest wytwarzana zarówno z pąków, jak i z młodych listków. Najwyższej jakości Huoshan Huang Ya powstaje przed 20/21 kwietnia (雨前 yu qian, czyli „przed deszczem)”, a nie przed świętem Qingmingjie (5 kwietnia), jak większość herbat zielonych. Nasza herbata Huang Ya została zebrana nieco później, bo 22 kwietnia.

Huoshan Huang Ya w dużym stopniu przypomina liście znanej zielonej herbaty Huang Shan Mao Feng – są równe, minimalnie skręcone i przyglądając się bliżej zauważymy, że pokrywają je delikatne białawe włoski. Ogólnie susz ma jasny, zielony kolor z charakterystycznym złotożółtym odcieniem i daje bardzo jasny, zielonożółty, słomkowy napar. Tym, co jednak nadaje liściom wyjątkowego charakteru, jest proces krótkiego dojrzewania i żółknięcia, nazywany menhuang lub mendui. Przebiega on nieco inaczej przy wytwarzaniu różnych gatunków żółtej herbaty, lecz zasadniczo polega na częściowym, nieenzymatycznym utlenianiu się polifenoli i rozkładzie chlorofilu, w warunkach zwiększonej wilgotności oraz ciepła. W trakcie obróbki kluczową rolę odgrywa umiejętne połączenie tego procesu z naprzemiennym, kilkuetapowym podgrzewaniem liści. Listki Huoshan Huang Ya odkładane są do zżółknięcia w sumie na ok. 24-48 godz., jest ono jednak nieznaczne, ponieważ nie zawija się ich w papier, jak w przypadku Junshan Yin Zhen, stąd większe podobieństwo do herbaty zielonej.

Dawniej herbatę wytwarzaną w rejonie Huoshan składano jako daninę na dworze cesarskim, a wspominają o niej już teksty z czasów dynastii Tang (618-907) – najpierw słynna „Księga herbaty” („Chajing”) autorstwa Lu Yu, czyli pierwszy traktat poświęcony herbacie, później „Uzupełnienie historii dynastii Tang” („Tang Guoshibu”), napisane przez uczonego Li Zhao. Oczywiście ówczesna herbata z Huoshan istotnie różniła się od tej, jaką znamy obecnie, ponieważ była herbatą prasowaną (bingcha albo tuancha), którą rozkruszano i gotowano w kociołku. Z czasem ewoluowała do postaci sypanej i była ceniona przez kolejnych kilkaset lat, lecz pomimo tak długiej historii, w pierwszej połowie XX w. jej produkcja prawie całkowicie zamarła i mało brakowało, a uległaby zapomnieniu.

Zbiory: 22.04.2018
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, powiat Huoshan

Huoshan Huang Ya 2018

chwilowo niedostępny

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
żółta
region:
chiny, anhui
zbiory:
wiosenne/first flush, 2018
Parzenie
4-5g / 250ml wody
80-85°C
I parzenie ~2 min; II 2 min; III 3-4 min
Sugerujemy, aby z każdym kolejnym parzeniem zwiększać temperaturę wody o 5°C. Polecamy parzenie w szklanym naczyniu bez przykrywki.
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane