Hua Mi Xiang Dancong 2022
Hua Mi Xiang Dancong 2022 – oolong z Gór Feniksa (Fenghuang Shan) o wyjątkowo wyraźnym miodowym aromacie.
Hua Mi Xiang (花蜜香) to rzadki szczep „o kwiatowo-miodowym aromacie”, jak można przetłumaczyć tę nazwę z języka chińskiego. Charakterem jest zbliżony do danconga Mi Lan Xiang (Miodowa Orchidea) i zapewne jest z nim blisko spokrewniony, więc rozpoznamy tu znajome nuty kwiatów i chmielu, ale w Hua Mi Xiang bardziej wybija się aromat i smak miodowy. Jak przystało na dobrego danconga, jest to herbata intensywna, z wyraźnie zaznaczoną goryczą pojawiającą się w pierwszym odczuciu, która potem przekształca się w długi i słodki posmak. Tradycyjny, średni poziom palenia liści.
Najlepiej nadaje się do parzenia w gaiwanie, stosując bardzo dużo liści (ok. 7 g / 100 ml) i bardzo krótkie parzenia, lub wręcz przeciwnie, parząc w większej czarce, używając tylko paru listków w większej ilości wody (ok. 1 g / 100 ml) i pozwalając im się swobodnie, długo parzyć.
Prezentowana herbata pochodzi z wioski Anjiao, położonej około 800 m n.p.m. w rdzennym regionie produkcji dancongów – Górach Feniksa.
Zbiory: wiosna 2022
Szczep: huamixiang
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, Chaozhou, Anjiao
Więcej o oolongach dancong można dowiedzieć się na naszym blogu.
.
Hua Mi Xiang (花蜜香) to rzadki szczep „o kwiatowo-miodowym aromacie”, jak można przetłumaczyć tę nazwę z języka chińskiego. Charakterem jest zbliżony do danconga Mi Lan Xiang (Miodowa Orchidea) i zapewne jest z nim blisko spokrewniony, więc rozpoznamy tu znajome nuty kwiatów i chmielu, ale w Hua Mi Xiang bardziej wybija się aromat i smak miodowy. Jak przystało na dobrego danconga, jest to herbata intensywna, z wyraźnie zaznaczoną goryczą pojawiającą się w pierwszym odczuciu, która potem przekształca się w długi i słodki posmak. Tradycyjny, średni poziom palenia liści.
Najlepiej nadaje się do parzenia w gaiwanie, stosując bardzo dużo liści (ok. 7 g / 100 ml) i bardzo krótkie parzenia, lub wręcz przeciwnie, parząc w większej czarce, używając tylko paru listków w większej ilości wody (ok. 1 g / 100 ml) i pozwalając im się swobodnie, długo parzyć.
Prezentowana herbata pochodzi z wioski Anjiao, położonej około 800 m n.p.m. w rdzennym regionie produkcji dancongów – Górach Feniksa.
Zbiory: wiosna 2022
Szczep: huamixiang
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, Chaozhou, Anjiao
Więcej o oolongach dancong można dowiedzieć się na naszym blogu.
.
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
3-4g / 250 ml
90-96°C
I parzenie 2-3 min
II parzenie 5-7 min
II parzenie 5-7 min
2 parzenia
Tradycyjnym sposobem parzenia oolongów dancong jest metoda gongfu cha: parzenie w gaiwanie, proporcje ok. 6-7g / 100 ml, wrzątek. Kilka pierwszych parzeń musi trwać mniej niż 10 sekund.
Hua Mi Xiang Dancong 2022
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Dorota
smak 5.00
aromat
5.00
Na wstępnie dodam, że specjalistką od oolongów nie jestem, to moje początki z tym gatunkiem, i coraz bardziej mi się podoba. Bez czytania opisu starałam się określić smak i zapach i stwierdziłam, że byłoby to przepisanie opisu... tak jak jest wspomniane czuć miodowo-kwiatowe akcenty w zapachu, smak to faktycznie gorzki początek z miodem na końcu. Bardzo fajna pozycja.
Anna
smak 5.00
aromat
5.00
Najpierw było rozczarowanie tak wielkie, że chciałam tę herbatę wyrzucić. Nienawidzę papierowo-popvornowego smaku. Ale zrobilam drugie parzenie i wyszły mi w smaku kwiatki. Za trzecil podejściem najpierw ja sparzyłam a potem zaparzyłam normalnie i uzyskałam cudowny słodki aromat miodu i waty cukrowej. Po zapoznaniu się z yunnanami, assamami, herbatami z Cejlonu i Dajerling, chyba rozpocznę przygodę z oolungami
To druga herbata tego gatunku, po mlecznym oolung jaką piłam. Wydaje mi die, że to początek fascynujących poszukiwań.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane