TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Hu Xiao Yan Rou Gui 2018

Hu Xiao Yan Rou Gui 2018
Hu Xiao Yan Rou Gui 2018 – skalny oolong szczepu Rou Gui pochodzący z terenu parku krajobrazowego gór Wuyi. Mistrzowska, tradycyjna obróbka.

Intensywne akcenty owocowe, korzenne i mineralne. Smak mocny, ale nie przytłaczający, jak często bywa w herbatach Rou Gui. Nie wybuchowy, a elegancko się rozwijający. „Wysokie” nuty aromatyczne wyraźnie wyczuwalne w wydychanym powietrzu na długo po wypiciu. Posmak pojawia się bardzo szybko i długo pozostaje w ustach i przełyku. 

Rou Gui to obecnie, obok Shui Xian, najpopularniejszy i najbardziej ceniony szczep charakterystyczny dla gór Wuyi. Zaczął on zyskiwać popularność w latach 80. Lubiany przez rolników za łatwość w uprawie, a przez konsumentów za dużą ekspresywność – w zależności od obróbki może być kwiatowy lub owocowy, zawsze intensywny i aromatyczny. 
Rou Gui 肉桂 oznacza dosłownie cynamonowiec chiński, bo smak tej herbaty kojarzy się właśnie z tą rośliną. 
Ten Rou Gui pochodzi z terenu parku krajobrazowego gór Wuyi, a dokładniej z cenionej lokalizacji w jego obrębie – Hu Xiao Yan (虎啸岩), co często tłumaczy się jako „Skała Ryczącego Tygrysa”. Herbaty z parku krajobrazowego Wuyi określane są mianem herbat zhengyan 正岩, czyli „prawdziwie skalnych”, gdyż rosną bezpośrednio na wielkich skałach i skalistej glebie zawdzięczają swoją unikalną mineralność. Herbata dwukrotnie palona na węglu drzewnym, łącznie przez 20 godzin. Jej twórcą jest respektowany i nagradzany mistrz herbaciany, pan Gao. Wizyta w górach Wuyi w czerwcu tego roku uzmysłowiła nam, że herbaty zhengyan są znacznie rzadsze i kosztowniejsze, niż można by sądzić na podstawie tego, co oferowane jest na zachodnim rynku herbacianym. Cieszymy się więc, mogąc Wam zaoferować tak wyśmienitej jakości przedstawiciela tych nietuzinkowych herbat.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Hu Xiao Yan
Zbiory: koniec kwietnia 2018
Kultywar: Rou Gui

Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.

Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli po prawej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
4g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 1,5 minuty
II parzenie: 2, 5 minuty
III parzenie 5 minut
akcesoria:
region:
przeglądane