TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Hong Yu 2023 „Rubinowa”

tajwańska herbata słynąca z naturalnego mentolowego aromatu

Hong Yu 2023 „Rubinowa”
Hong Yu 2023 „Rubinowa” – najsłynniejsza czarna herbata z Tajwanu. Aromatyczna, mocna i o bardzo indywidualnym charakterze, którego na próżno szukać w jakiejkolwiek innej herbacie.
 
Znakiem rozpoznawczym Hong Yu jest wyraźny mentolowy aromat i posmak. Czarne herbaty tajwańskie są najczęściej lekkie i cukierkowo słodkie, natomiast „Rubinowa” bardziej pokazuje pazur i przy dłuższym parzeniu lub użyciu większej ilości liści może być bardzo mocna – ma to po jednym ze swoich rodziców, krzewie odmiany assamica z Birmy (więcej o pochodzeniu kultywaru hongyu poniżej). Bardzo pełna struktura naparu i nuty dojrzałych owoców. 
 
Oferowana tutaj herbata pochodzi z miejscowości Yuchi przy jeziorze Ri Yue Tan – to właśnie tam w czasach japońskiej okupacji powstały pierwsze uprawy i fabryki herbaty czarnej na Tajwanie. Rubinowa herbata od tego producenta jest dostępna w naszym sklepie już od kilku lat i znalazła duże uznanie wśród wielbicieli wysokiej klasy herbat czarnych.
 
Zbiory: kwiecień 2023
Kultywar: hongyu (紅玉, TRES #18, „Rubinowa”)
 
Kultywar krzewu oficjalnie oddany do upraw przez tajwańską Stację Badania i Rozwoju Herbaty w 1999 roku jako kultywar nr 18. Powstał przez skrzyżowanie birmańskiego krzewu odmiany Assamica i tajwańskiej dzikiej herbaty Camellia Formosensis. Kultywar ten został opracowany z myślą o produkcji wysokiej jakości herbaty czarnej i przyczynił się do odrodzenia czarnych herbat na Tajwanie po 2000 roku. 

Herbata pakowana na Tajwanie w torebki zawierające 50 g liści.

 
Parzenie:
I W stylu gongfu cha:
90-95℃, 4g-5g / 100ml
I parzenie 20s; II 20s, III 30s; IV 45s; V 1,5 min; VI 2,5 min
 
II W większej ilości wody:
90℃, 5g / 250ml
I parzenie 2 min; II 3 min; III 5-6 min
Parzenie
4-5g / 250ml wody
90-96℃
I parzenie 2 min;
II 4 min
2-3 parzenia
Dobrze sprawdza się także w parzeniu w stylu gongfu, w gaiwanie bądź małym czajniczku. W tej wersji parzenia zalecamy użycie 4-5 gramów liści na 100 ml wody i rozpoczęcie parzenia od około 20-30 sekund.

Hong Yu 2023 „Rubinowa”

tajwańska herbata słynąca z naturalnego mentolowego aromatu

smak
     
4.71
aromat
     
4.57

czekamy na dostawę

10g - 16 zł czekamy na dostawę
25g - 36 zł czekamy na dostawę
50g - 68 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.64 7 5 0
Justyna smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Nietypowy smak w porównaniu do innych czarnych herbat. Mi się kojarzy z wędzoną śliwką, czuć również mentol.. Warto chociaż spróbować, ponieważ jest to naprawdę ciekawa herbata, szczególnie na chłodniejsze dni.
Marcin smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wspaniały aromat! Zachwycam się.
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niedawno nabyłem w tym sklepie herbatę GABA Black, która bardzo mi przypadła do gustu. Hong Yu wydała mi się na tyle podobna do tamtej, że postanowiłem sprawdzić kultywar suszu - okazał się ten sam. Nie zdziwiło mnie to, bowiem herbata ma oryginalny, złożony profil aromatyczny i smakowy. Podobnie jak w przypadku GABA Black, i tu zapach naparu kojarzy się z przypaloną skórką od chleba, ale ze słodką nutą karmelu. W smaku natomiast pojawia się owocowość, jakby susz śliwkowy, ale również z dodatkiem słodkości (rodzynki?). Całość jest przyjemnie zbalansowana, bez niepożądanych cech (goryczy, cierpkości itp.). Parzona zarówno w stylu "zachodnim", jak i gongfu cha. Polecam nie tylko lubiącym odkrywanie nowych smaków!
Mateusz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Jestem bardzo zadowolony z jakości tej herbaty. Aromat i smak wyraźnie zmieniają się w kolejnych parzeniach. W moim odczuciu wędrują od wyraźnych, słodkich nut miodowych przez miętę do spektrum ciężkiej, eukaliptusowej mentolowości. Trudno uwierzyć, że nie jest aromatyzowana. Bardzo unikalne doświadczenie. Liście są piękne i bardzo wydajne. Finisz długi i przyjemny. Napar średnio gęsty, pozostawia charakterystyczną suchość na podniebieniu. Po oddzieleniu naparu od liści w moim czajniczku pozostała pianka, której nigdy wcześniej nie dostrzegłem. Herbata pełna wdzięku. Gorąco polecam wszystkim odkrywcom nowych smaków, nie tylko miłośnikom czarnych herbat. Sam do takowych się nie zaliczam. Powiedziałbym nawet, że jest to herbata nie w moim guście, mimo wszystko zrobiła na mnie wrażenie. Jeśli będę miał okazję, to kiedyś do niej powrócę. Zgadzam się z Marysią - od czasu do czasu miło jej się napić. Aha, parzyłem w stylu gongfu cha (5g/120 ml, I 20s kolejne +10s). Zapomniałem jej obudzić... polecam jednak nie pomijać tego kroku.
Marysia smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Zaskaująca, dość ciężka, raczej na chłodne dni, susz wystarcza na naprwadę wiele naparów. Warto spróbować i poeksperymentować z różną ilością suszu. Smak pozostaje w ustach na długo, owocowo-dymny. Miło ją wypić raz na jakiś czas.
Tomasz smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Niezwykle charakterystyczna herbata, inna niż wszystkie które piłem do tej pory. Bardzo wyraźny mentolowy aromat naparu oraz bardzo wyraźny mentolowy posmak. Łatwa w parzeniu, wydajna, bardzo dobrej jakości susz. Niezwykle specyficzna, nie posmakuje każdemu ale zdecydowanie warta poznania.
Jerzy smak  
     
4.00     aromat  
     
3.00
Aromat suszu jest z rodzaju "fuj", czyli glonowego. Pachnie trochę jak japonska zielona herbata co mnie odrzuciło i już na wstępie zniechęciło do niej. Po prostu nie cierpię tego zapachu. Parzyłem ją przez 3 minuty w temperaturze około 97 stopni. Dość krótko jak na mnie, ale postanowiłem trzymać się mniej więcej instrukcji. Zapach zniechęcił mnie do eksperymentów. Napar po taki m parzeniu jest jasno-brązowy, o wyraźnym posmaku konfitury z wędzony chyba śliwek, z lekko orzechową nutą. Aromat podobny, chociaż bardziej orzechowy niż owocowy. Pachnie trochę mokrą leszczyną. Sam napar jest pełny smaku który przyjemnie rozprawa się na języku. Smak nie utrzymuje się w ustach, ale ze względu na wyrazistości nie daje o sobie zapomnieć. Zachęcony kolejny raz zaparzyłem ją w tej samej temperaturze przez 5 minut, a potem 8 i 10. I dłużej parzona była herbata, tym bardziej chemiczny, mentolowy stawał się jej smak i aromat. 5 minut było jeszcze ok, dłuższe parzenia mimo iż napar nie zgorzkniał nie dawały takiej frajdy jak ten pierwszy, krótki. Herbata bardzo dobra, bardzo charakterystyczna. Warto samemu wyrobić sobie o niej zdanie. U mnie na pewno częściej będzie gościć w czajniczku.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane